Ως συμφωνία-ορόσημο για την επίτευξη του στόχου της ΔΕΗ να καταστεί κορυφαίος «παίκτης» της καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη παρουσιάζεται από την εταιρεία η απόκτηση των δραστηριοτήτων της ιταλικής Enel στη Ρουμανία, έναντι τιμήματος 1,26 δις. ευρώ (1,9 δις. ευρώ αν ληφθούν υπόψη και τα δάνεια της Enel Romania).
Οι υπογραφές για την πρώτη μεγάλη εξαγορά της ΔΕΗ «εκτός συνόρων» έπεσαν χθες τα ξημερώματα, με την τυπική ολοκλήρωση του deal να τοποθετείται μετά το καλοκαίρι. Η πρώτη αντίδραση της αγοράς ήταν θετική, καθώς η μετοχή της ΔΕΗ κατέγραψε κέρδη 2,38%. Με συγκρατημένη αισιοδοξία υποδέχθηκαν τη συμφωνία και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης (Standard & Poors, Fitch) καθώς θεωρούν ότι παρά την μεγάλη αύξηση του δανεισμού (με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης -800 εκατ. ευρώ- θα προέλθει από δάνεια που θα συναφθούν με ελληνικές και ξένες τράπεζες σε περίοδο αύξησης των επιτοκίων), η πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ δεν απειλείται επί του παρόντος καθώς η εταιρεία διαθέτει επαρκή ρευστότητα για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά
Το μήνυμα που θέλησε να περάσει η διοίκηση της ΔΕΗ υπό τον κ. Γιώργο Στάσση (πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της εξαγορασθείσας Enel Romania…) στην επενδυτική κοινότητα είναι ότι πρόκειται για μια εξαγορά δίκαια αποτιμημένη που ισχυροποιεί την εταιρεία, ενώ έχει και σημαντική γεωπολιτική διάσταση, καθώς ενισχύει το ενεργειακό αποτύπωμα της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων.
Η εξαγορά της Enel Romania συνεπάγεται πρόσβαση σε έναν πολύ σημαντικό, στρατηγικό ενεργειακό διάδρομο, που ξεκινά από την Ελλάδα, περνά από τη Βουλγαρία και καταλήγει στη Ρουμανία. Η ΔΕΗ διπλασιάζει «εν μια νυκτί» την εγκατεστημένη ισχύ της σε ΑΠΕ -κάτι που «μεταφράζεται» σε φθηνότερο κόστος παραγωγής- προσθέτει 3,2 εκατ. νέους πελάτες στο πελατολόγιό της και αγοράζει πάνω από 130.000 χλμ. Δικτύου Διανομής, αποκτώντας πρωταγωνιστική παρουσία σε μια ώριμη αγορά πολύ μεγαλύτερη από την ελληνική Εκτιμάται ότι η συναλλαγή θα προσθέσει EBITDA της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ στα συνολικά κέρδη του Ομίλου ΔΕΗ, ενώ οι συνέργειες που θα δημιουργηθούν αποτιμώνται σε 200-250 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα 4ετίας.
Ο κ. Στάσσης έκανε λόγο για μια εξαγορά που εντάσσεται στο μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο που παρουσιάστηκε στα τέλη του 2021 (σε συνέχεια της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με ταυτόχρονη απώλεια του κρατικού ελέγχου και της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ). Όπως υποστήριξε, «Πρόκειται για μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουμε μια καθετοποιημένη εταιρεία ενέργειας με ελκυστική αποτίμηση».
Σφοδρή ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ζήτησε να «παγώσει» η «αμφίβολης σκοπιμότητα, αλλά ιδιαίτερα υψηλού κόστους» συμφωνία έως ότου ενημερωθεί η Βουλή για τους όρους της, μιλώντας για αδιαφανείς και βεβιασμένες διαδικασίες. Επικαλείται δε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Enel Romania εμφάνισε λειτουργικές ζημίες 51 εκατ. ευρώ στον τομέα των δικτύων και υποδομών το α’ εξάμηνο του 2022 και επιπρόσθετες ζημίες 115 εκατ. ευρώ στην προμήθεια ρεύματος και αναγκάστηκε να ζητήσει δάνειο ύψους 375 εκατ. ευρώ από τη μητρική της στην Ιταλία τον περασμένο Αύγουστο.