Πριν από δέκα μέρες πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο μεγάλη συγκέντρωση υπέρ της ειρήνης, ένα σύνθημα που μεταφράζεται ως όχι στην ενίσχυση της Ουκρανίας με όπλα.
Σύμφωνα με την έγκυρη Ιστοσελίδα Eurointelligence η συγκέντρωση έγινε με πρωτοβουλία της Σάρα Βάγκενκνεχτ ηγετικής προσωπικότητας της Αριστεράς για την οποία κυκλοφορούν φήμες ότι σχεδιάζει να ιδρύσει Κόμμα της Ειρήνης.
Προφανώς θα πρόκειται για ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα που θα αντλεί ψήφους από όλους τους πολιτικούς χώρους.
Πόσο σοβαρή μπορεί να είναι μια παρόμοιο κίνηση;
Ένα είναι βέβαιο ότι η τραυματική Ιστορία της Γερμανίας έχει αφήσει μια αποστροφή ενός ισχυρού τμήματος της κοινής γνώμης για τα πυρηνικά όπλα ,την εμπλοκή του γερμανικού στρατού σε συγκρούσεις, αλλά ακόμη και για τις εξαγωγές όπλων και την παροχή στρατιωτικής βοήθειας σε εμπλεκόμενες σε πολεμικές συγκρούσεις χώρες.
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές και έρευνες της κοινής γνώμης δυνητικά η επιρροή ενός παρόμοιου κόμματος θα μπορούσε να φθάσει στο 25% των ψηφοφόρων.
Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους το Κόμμα της Ειρήνης θα μπορούσε να ονομασθεί Φιλορωσικό Κόμμα.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1970- αρχές της δεκαετίας του ‘80 η τότε Δυτικά Γερμανία κατέγραφε ένα παράδοξο.
Η κυβέρνηση Σμιτ ζήτησε πιεστικά από τις ΗΠΑ την εγκατάσταση πυραύλων μέσου βεληνεκούς Πέρσιγκ και Κρούζ στην Δυτική Ευρώπη για να αποκατασταθεί η ισορροπία που διαταράχθηκε με την ανάπτυξη των σοβιετικών πυραύλων SS 20 στην Ανατολική Ευρώπη και την ΕΣΣΔ.
Στην συνέχεια η μεγαλύτερη αντίθεση της κοινής γνώμης στην εγκατάσταση των πυραύλων μέσου βεληνεκούς καταγράφηκε στην Δυτική Γερμανία.
Η συμφωνία τον Σεπτέμβριο του 1987 των υπουργών εξωτερικών ΗΠΑ και ΕΣΣΔ Σουλτς και Σεβαρτνάτζε απαγόρευσε την ανάπτυξη πυραύλων μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη και έτσι σταμάτησε η εσωτερική αντιπαράθεση στην Δυτική Γερμανία.
Εκ των πραγμάτων η δημιουργία Κόμματος της Ειρήνης στην Γερμανία ακόμη και η συζήτηση για ένα παρόμοιο ενδεχόμενο μπορεί δίχως υπερβολή να διαβασθεί ως Νοσταλγία του Απολεσθέντος Παραδείσου της Ειδικής Σχέσης Μόσχας-Βερολίνου.
Την Άνοιξη του 1941 ο πρέσβης της Γερμανίας στην Μόσχα φον Σούλεμπουργκ προειδοποίησε τον Στάλιν ότι ο Χίτλερ θα επιτεθεί στην ΕΣΣΔ με τον Σοβιετικό Ηγέτη να νομίζει ότι πρόκειται για προβοκάτσια της Βρετανίας και της Γαλλίας.
Να το επαναλάβουμε η άρνηση της Πρωσίας στην διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου το 1853-56 να ανοίξει βόρειο μέτωπο κατά της Ρωσίας απέτρεψε μια καταστροφική ήττα της Αγίας Πετρούπολης.
Σήμερα η Γερμανία δυσφορεί καθώς σύρθηκε από τις ΗΠΑ σε μια άγνωστης διάρκειας σύγκρουση με τη Ρωσία.