ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Εξομάλυνση και σκληρή καταστολή

Μια σκληρή δίχως προηγούμενο καταστολή με αποκορύφωση τις καταγγελίες για δηλητηρίαση μαθητριών που είχαν συμμετάσχει στην εξέγερση  των γυναικών στο Ιράν έχει προς το παρόν επιβάλλει τον νόμο και την τάξη στους δρόμους της Τεχεράνης και των άλλων πόλεων της χώρας.

Την ίδια στιγμή επανέρχεται η αισιοδοξία ως προς την αναβίωση της Συμφωνίας του 2015 για τον διεθνή έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν που εκτιμάται ότι θα είναι το πρελούδιο για μια συνολική εξομάλυνση των σχέσεων της Τεχεράνης με τις ΗΠΑ και την Δύση.

Η εξομάλυνση των σχέσεων του Ιράν με τις ΗΠΑ έχει σχέση συγκοινωνούντων δοχείων με τις εσωτερικές εξελίξεις στο Ιράν και πιο συγκεκριμένα με τη δυνατότητα της κοινωνίας να πιέσει προς την κατεύθυνση εκδημοκρατισμού της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Από τότε που άρχισαν στις αρχές του νέου αιώνα οι μαζικές διαδηλώσεις υπέρ του εκδημοκρατισμού η απειλή επίθεσης των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν επέτρεπαν κυρίως στην Θρησκευτική Ηγεσία της χώρας να ταυτίζει κάθε διαφωνία με συνεργασία με τον εχθρό .

Δίχως αμφιβολία η απειλή επίθεσης μαζί με τις κυρώσεις έδιναν στην θρησκευτική Ηγεσία το άλλοθι της συσπείρωσης της κοινωνίας με όλα τα θεμιτά και αθέμιτα μέσα.

Με δύο λόγια το αφήγημα των Αγιατολαχ έμοιαζε και μοιάζει με το αφήγημα του Ερντογάν, όταν «οι άπιστοι σταυροφόροι της Δύσης μας έχουν περικυκλώσει» και  κάθε εσωτερική διαμαρτυρία είναι «συνεργασία με τον εχθρό».

Έτσι μια αναβίωση της Συμφωνίας του 2015 και πολύ περισσότερο μια δυναμική εξομάλυνσης συνολικά με  την Δύση θα δημιουργήσει πολύ πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις για την επανεμφάνιση του κινήματος εκδημοκρατισμού καθώς δεν θα υπάρχει το άλλοθι του «Μεγάλου Σατανά» δηλαδή των ΗΠΑ.

Είναι γνωστό ότι στο Ιράν η Θρησκευτική και η Πολιτική Ηγεσία είναι χωρισμένες σε σκληροπυρηνικούς  και μεταρρυθμιστές  με εξαίρεση την εξωτερική πολιτική όπου υπάρχει συναίνεση.

Όταν άρχισαν στις αρχές του 2013 οι μυστικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ –Ιράν στο Ομάν είχε προηγηθεί η προσυπογραφή έγκρισης της έναρξης των διαβουλεύσεων  από τον Ανώτατο Θρησκευτικό Ηγέτη Αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Μια εξομάλυνση των σχέσεων του Ιράν με την Δύση θα μεταμορφώσει συνολικά την εικόνα στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή αλλά και θα δρομολογήσει μια  δυναμική εσωτερικών αλλαγών χωρίς προηγούμενο από την πτώση του Σάχη και την επιστροφή του Χομεϊνί στις αρχές του 1979.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!