Η Ελβετία ήταν και είναι ακόμη το πρότυπο της ουδετερότητας ενός συντεταγμένου κράτους στην Διεθνή Σκηνή.
Μέχρι πρόσφατα η χώρα ήταν εκτός του ΟΗΕ, παρά το γεγονός ότι ο Διεθνής Οργανισμός έχει την δεύτερη του έδρα στην Γενεύη, για να μην υποχρεώνεται να τοποθετείται έστω και δια της αποχής σε κρίσιμες ψηφοφορίες.
Σήμερα ο Καγκελάριος της Γερμανίας Σολτς ζητά από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Βέρνης να παραχωρήσει τον παροπλισμένο στόλο της από άρματα μάχης Λεοπαρντ ώστε το Βερολίνο να τα παραχωρήσει στις νατοϊκές χώρες που θα προωθήσουν ίδιου τύπου τεθωρακισμένα στην Ουκρανία!
Έτσι η ουδέτερη Ελβετία θα εμπλακεί έστω και έμμεσα στον Πόλεμο Δύσης –Ρωσίας που διεξάγεται στην Ουκρανία την ώρα που οι μέχρι πέρυσι ουδέτερες χώρες Σουηδία και Φιλανδία περιμένουν υπομονετικά να περάσουν από το face control του Ερντογάν για να μπουν στο ΝΑΤΟ.
Απομένουν πια στην Γηραιά Ήπειρο δύο ουδέτερες Χώρες, η Αυστρία, που την δεσμεύει η συμφωνία του 1955 που τερμάτισε την κατοχή των νικητών του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και αποκατέστησε την κυριαρχία της χώρας υπό τον όρο ότι θα παραμείνει αιωνίως ουδέτερη, και η Ιρλανδία, που μετά την ανεξαρτησία της το 1922 ήθελε κάθε δυνατή διαφοροποίηση από την Βρετανική Κοινοπολιτεία.
Αν η Ελβετία μετά το πρώτο βήμα διολισθήσει προς την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ θα πρόκειται για μια εξέλιξη βαρύνουσας σημασίας με εμβληματικό χαρακτήρα.
Κινδυνεύει η Ελβετία από τον αναθεωρητισμό της Ρωσίας?
Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η παράκληση Σολτς για την προώθηση των παροπλισμένων ελβετικών Λεοπαρντ στις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ για να αντικαταστήσουν αυτά που θα σταλούν στην Ουκρανία θέτει το ερώτημα αν η Βέρνη σε μια επόμενη φάση του πολέμου θα δεχόταν να συμμετάσχει σε κυρώσεις που θα στόχευαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα σήμερα της Ρωσίας και αύριο της Κίνας.
Το γεγονός ότι ο Σολτς προσφέρεται να αγοράσει η Γερμανία τα Λεοπαρντ από την Ελβετία δεν σώζει ούτε τα προσχήματα ούτε την ουσία της κίνησης.
Και αν τα κίνητρα της Γερμανίας δεν χρήζουν επεξήγησης το ερώτημα στην περίπτωση που η Βέρνη απαντήσει θετικά θα παραμείνει στο ακέραιο για την ελβετική πλευρά.