Στις 9 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η τρίτη τριμερής συνάντηση της Τουρκίας με την Φινλανδία και την Σουηδία, με κάθε πρόβλεψη για το αποτέλεσμα της να είναι παρακινδυνευμένη.
Δεσμεύθηκε η Άγκυρα στην διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης Μπλίνκεν να άρει το βέτο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι;
Και αν ναι, σε ποιο χρονικό ορίζοντα, πριν η μετά τις εκλογές και με ποιο τίμημα;
Όλα τα παραπάνω δεν αποκλείεται να παραμείνουν ζητούμενα και μετά τις 9 Μαρτίου με το ανακοινωθέν να επισημαίνει, ότι σημειώθηκε πρόοδος και συμφωνήθηκε νέα τριμερής συνάντηση.
Τι θα αποδώσει περισσότερο εκλογικά στον Ερντογάν; Το μαρτύριο της σταγόνας για Σουηδία και Φιλανδία ή μια άρση του βέτο με το Κογκρέσο στις ΗΠΑ να ξεμπλοκάρει την συμφωνία για τα F-16;
Τούτων λεχθέντων υπάρχει και μια σκοτεινή πτυχή του διπλωματικού αυτού ψυχοδράματος που κανείς δεν επείγεται να φωτίσει.
Υπάρχει παρασκηνιακή εμπλοκή της Μόσχας στην τριμερή;
Η ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φιλανδίας θα είναι δίχως αμφιβολία η πιο βαρύνουσα επιχειρησιακά και γεωπολιτικά διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.
Η Βαλτική, που στην διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου είχε μια μόνη παράκτια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, την Δανία, με την ένταξη της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι γίνεται Νατοϊκή λίμνη, με κάθε κίνηση των αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων της Ρωσίας να εμπεριέχει τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου.
Με την ένταξη της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, η Ατλαντική Συμμαχία αποκτά νέα κοινά σύνορα με την Ρωσία, μήκους 1600 χιλιομέτρων.
Τέλος, η απόφαση δύο παραδοσιακά ουδέτερων χωρώννα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, νομιμοποιεί στον υψηλότερο βαθμό την διεύρυνση προς ανατολάς της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Με άλλα λόγια το βέτο της Άγκυρας στην Σουηδία και την Φιλανδία παρενόχλησε τις ΗΠΑ πολύ περισσότερο από την άρνηση της Άγκυρας να επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία.
Κυριακή κοντή γιορτή, καθώς σε μια βδομάδα θα ξέρουμε αν ο Μπλίνκεν αναχώρησε από την Άγκυρα με δέσμευση του Ερντογάν να κλείσει την εκκρεμότητα της εισδοχής στο ΝΑΤΟ των δύο βόρειων χωρών.