ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Επιδοτήσεις …με άρωμα εκλογών

Αυξημένη στήριξη σε όλα τα νοικοκυριά -ανεξαρτήτως εισοδημάτων- για κατανάλωση ρεύματος έως 500 κιλοβατώρες (αφού η επιδότηση παρέμεινε στα επίπεδα του Φεβρουαρίου - 40 ευρώ/MWh - ενώ οι χρεώσεις των παρόχων μειώθηκαν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα), και στους αγρότες. Και την ίδια στιγμή, άρση των επιδοτήσεων σε όλες τις επιχειρήσεις, τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας. Αυτό ήταν το μήνυμα «πίσω από τις γραμμές» των χθεσινών ανακοινώσεων του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, που φαίνεται να κρύβουν μια σαφή  πολιτική επιλογή για την κατανομή των -περιορισμένων πλέον- πόρων για τις επιδοτήσεις ρεύματος, με….έντονο προεκλογικό άρωμα.

Αποτέλεσμα; Έναντι του ενεργειακού κόστους (που μειώθηκε μεν  σε σχέση με τα εξωφρενικά επίπεδα του 2022, παραμένει όμως υψηλό, ιδίως εάν συγκριθεί με αυτό άλλων ανταγωνιστικών χωρών), θωρακισμένες είναι μόνο οι πολύ μεγάλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις (Βιοχάλκο, ΤΙΤΑΝ, κλπ.) που μπορούν να διαπραγματευθούν μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας ρεύματος με τη ΔΕΗ και να αντισταθμίσουν τους κινδύνους που αναλαμβάνουν. Όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις μένουν εκτεθειμένες στις διακυμάνσεις των χονδρεμπορικών τιμών χωρίς κανένα δίχτυ προστασίας. Για τις μη ενεργοβόρες επιχειρήσεις δεν υπάρχει καμία πρόνοια, για τις υπόλοιπες ενεργοβόρες ο κ. Σκρέκας προανήγγειλε ειδικό σχήμα ενίσχυσης σύμφωνα με το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη των οικονομιών της ΕΕ, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία (Temporary Crisis Framework-TCF), με επιδότηση ύψους 50 ευρώ/MWh έως το τέλος του έτους.

Μια στήριξη που φαίνεται εκ πρώτης όψεως σημαντική, σε δεύτερη ανάγνωση όμως συνοδεύεται από τόσους όρους και προϋποθέσεις, ώστε να είναι εξαιρετικά αβέβαιη:

Πρώτον, γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει η επιδότηση, όχι όμως πότε θα αρχίσει, καθώς η έναρξη της προϋποθέτει έγκριση του σχήματος από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, διαδικασία που συνήθως κρατά μήνες. Η Ελλάδα επέδειξε και εδώ καθυστερημένα αντανακλαστικά, καθώς άλλες χώρες χρησιμοποίησαν πολύ νωρίτερα και πολύ ευρύτερα το συγκεκριμένο εργαλείο για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους.

Δεύτερον, προϋπόθεση της επιδότησης  είναι η αύξηση του κόστους του ρεύματος να οδηγεί σε μείωση του λειτουργικού περιθωρίου κατά 40% ή σε αρνητικό λειτουργικό περιθώριο για τις δραστηριότητες των ενεργοβόρων βιομηχανιών. Όρος, που προβλέπεται από το ευρωπαϊκό πλαίσιο και περιορίζει την περίμετρο των δυνητικά δικαιούχων.

Το ΥΠΕΝ έρχεται να προσθέσει όμως παραπάνω όρους, καθώς οι βιομηχανίες δεν θα πρέπει να έχουν συνάψει συμβάσεις σταθερών τιμολογίων άνω των 12 μηνών, ούτε να συνάψουν PPA.  Στο πλαίσιο αυτό, δεν προξενεί έκπληξη ότι εκπρόσωποι της ενεργοβόρου βιομηχανίας υποδέχθηκαν με επιφυλάξεις την πρόταση, σχολιάζοντας ότι οι περιορισμοί που τίθενται καθιστούν αμφίβολη την έγκριση του σχήματος από τις Βρυξέλλες.  

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!