ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Πυρηνική απορρύθμιση

Από μόνο του το σενάριο διεξαγωγής ενός πυρηνικού πολέμου, πολύ περισσότερο η επιδίωξη νίκης με χρήση πυρηνικών όπλων, είναι ένα αποσταθεροποιητικό σενάριο.   Ιδιαίτερα, δε, όταν διατυπώνεται ως υπονοούμενο από τον ηγέτη μιας χώρας που διαθέτει περίπου 5000 πυρηνικές κεφαλές.

Η απόσυρση της Ρωσίας από την Συνθήκη Μείωσης των Πυρηνικών Οπλών START έχει βαρύνουσα σημασία. Ουσιαστικά, η τοποθέτηση της Μόσχας συνοψίζεται στα εξής: Θέλετε να μας καταστρέψετε, η πολιτική σας αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τη Ρωσία, συνεπώς δεν υπάρχει χώρος για έλεγχο και πολύ περισσότερο για μείωση των πυρηνικών κεφαλών.

Το ερώτημα επανέρχεται: Μπορεί να ηττηθεί μια χώρα που διαθέτει πυρηνικά όπλα; Δεν έχει απαντηθεί, αφού στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου καμιά από τις δύο αντίπαλες πλευρές δεν αισθάνθηκε ότι απειλείται η ύπαρξή της από την άλλη, καθώς το διακύβευμα ήταν η τήρηση των αποφασισθέντων στην διάσκεψη της Γιάλτας τον Φεβρουάριο του 1945.

Μοναδική εξαίρεση η Κρίση της Κούβας τον Οκτώβριο του 1963 που έληξε με την απόσυρση των σοβιετικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς και λόγο αργότερα των αντίστοιχων αμερικανικών πυραύλων που είχαν εγκατασταθεί στην Τουρκία.

Τι σημαίνει η απόφαση του Πούτιν για εγκατάλειψη της Συνθήκης START; Καθώς εκ των πραγμάτων και οι ΗΠΑ συμπαρασύρονται στον νέο πυρηνικό ανταγωνισμό, σημαίνει την εγκατάλειψη του δόγματος της Ισορροπίας του Τρόμου ή, σε μια επίσημη διατύπωση, της Αμοιβαίας Εξασφαλισμένης Δυνατότητας Καταστροφής, άλλως MAD (Mutual Assured Destruction).

Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά, ότι στον πυρηνικό σχεδιασμό της Ρωσίας αλλά και των ΗΠΑ, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός θα στηρίζεται σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη υπόθεση εργασίας: Ότι μπορεί να υπάρξει νικητής σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου. Με άλλα λόγια, θα υπάρχει ετοιμότητα για αιφνιδιαστικό πρώτο πλέγμα που θα μπορεί να αφοπλίσει την αντίπαλη πλευρά.

Ένα πυρηνικό οπλοστάσιο μεγάλης δύναμης περιλαμβάνει την τριάδα: Πύραυλοι με  πυρηνικές κεφαλές που εκτοξεύονται είτε από υπόγεια σιλό είτε από αυτοκινούμενες πλατφόρμες είτε από μαχητικά αεροσκάφη και πυρηνοκίνητα υποβρύχια. Τα υποβρύχια είναι η σημαντικότερη συνιστώσα της τριάδας, γιατί δεν εντοπίζονται κι έτσι είναι όπλα δευτέρου πλήγματος που καθιστούν αναποτελεσματικό ένα πρώτο αιφνιδιαστικό πλήγμα.

Αν θελήσουμε να διαπιστώσουμε αν η ρητορική και οι απειλές Πούτιν έχουν αντίκρισμα, αψευδής μάρτυρας θα είναι η κατά προτεραιότητα επένδυση της Ρωσίας και των ΗΠΑ σε συστήματα εντοπισμού υποβρυχίων.

Για πρώτη φορά μετά τα τέλη της δεκαετίας του ’60, που άρχισαν να υπογράφονται από τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ οι Συνθήκες  Ελέγχου των Πυρηνικών Εξοπλισμών και στη συνέχεια οι Συνθήκες Μείωσής τους, η ανθρωπότητα θα κληθεί να ζήσει μια πυρηνική απορρύθμιση η οποία δεν θα μπορεί -όπως κι οι αγορές- να εξισορροπηθεί με διαδικασίες αυτορρύθμισης. Γιατί τέτοιες δεν θα υπάρχουν.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!