ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΚΟΥΒΑΚΑ

Οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας …δι’ αντιπροσώπων

Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Πεκίνου, Βανγκ Γι, θα παρουσιάσει τις επόμενες μέρες (μάλλον την ερχόμενη Παρασκευή) τις θέσεις της Κίνας για «πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης», όπως ανακοίνωσε χθες στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. Θα περιλαμβάνουν –όπως είπε- την προσήλωση στην αρχή της κυριαρχίας και ακεραιότητας κάθε κράτους, αλλά και τον σεβασμό «των νόμιμων ανησυχιών ασφαλείας» άλλων χωρών, εννοώντας της Ρωσίας για την επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Όμως οι θέσεις-πρόταση του Πεκίνου,  μάλλον δεν θα περιλαμβάνουν την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, όπως άφησε να εννοηθεί η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία μίλησε μαζί του για το θέμα. 

Ο πόλεμος του Πούτιν έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο ΣΙ Τζινπίνγκ. Αφ' ενός δεν θα μπορούσε να τον καταδικάσει αφού είχε δεσμευτεί για «απεριόριστη φιλία» με τον Πούτιν, παρόλο που το Πεκίνο δηλώνει διαρκώς προσηλωμένο στις αρχές της εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών. Άλλωστε σε αυτές τις αρχές βασίζει και τις αξιώσεις του για την «επιστροφή» της Ταϊβάν στην Κίνα. Από την άλλη πλευρά ο πόλεμος εμποδίζει και τον ένα από τους βασικούς στόχους της εξωτερικής οικονομικής πολιτικής του Σι Τζινπίνγκ, για στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη, από την οποία επιδιώκει επενδύσεις και μεταφορά τεχνογνωσίας αλλά και πελάτες για τα κινεζικά προϊόντα. 

Το Πεκίνο έχει όλα τα περιθώρια να μένει ουσιαστικά αμέτοχο στον πόλεμο του Πούτιν. Παρακολουθεί τις ΗΠΑ να αναλώνουν πολύ μεγάλες δυνάμεις στην υποστήριξη της Ουκρανίας, όσο η Κίνα ανακάμπτει από την πανδημία και την οικονομική κρίση που προκάλεσε, και ταυτόχρονα ενισχύει τις στρατιωτικές της δυνατότητες. Όταν ο πόλεμος τελειώσει, με τη Ρωσία πιθανότατα εξαιρετικά αποδυναμωμένη πολιτικά, στρατιωτικά και διπλωματικά, η αντιπαράθεση υπερδυνάμεων με τις ΗΠΑ μάλλον θα είναι πιο εύκολη υπόθεση για τον Σι Τζινπίνγκ.

Ο Βανγκ Γι κατηγόρησε χθες, εμμέσως, τις ΗΠΑ για τον ρόλο τους στην έκρηξη και τη συνέχιση του πολέμου: «Η Κίνα δεν κάθεται άπραγη στο περιθώριο ούτε ρίχνει λάδι στη φωτιά. Κάποιες δυνάμεις, όμως, μπορεί να μη θέλουν να ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, μπορεί να έχουν άλλους στρατηγικούς στόχους πέρα από την Ουκρανία», είπε, και κάλεσε την Ευρώπη να αποδείξει τη στρατηγική της αυτονομία, αναπτύσσοντας πρωτοβουλίες για ειρήνευση στην Ουκρανία.

Τους «άλλους» στρατηγικούς στόχους των ΗΠΑ εξήγησε ο Ζανγκ Γιουν, μόνιμος αντιπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ, μιλώντας προχθές στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Η ουκρανική κρίση είναι στην ουσία η κορύφωση των συγκρούσεων στον τομέα της ασφάλειας στην Ευρώπη, που συνδέονται στενά με τη διαρκή επέκταση του ΝΑΤΟ ανατολικά, από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», υποστήριξε. «Το ΝΑΤΟ, αφενός, ισχυρίζεται ότι παραμένει μια περιφερειακή αμυντική συμμαχία, ενώ από την άλλη, επιδιώκει συνεχώς να παραβιάζει τα γεωγραφικά του όρια και να επεκτείνει την ατζέντα του, να πυροδοτεί διχασμό και εντάσεις, να δημιουργεί φόβους και αντιπαραθέσεις και συνεχίζει να ενισχύει τους δεσμούς του με τις χώρες Ασίας-Ειρηνικού, στον τομέα των εξοπλισμών και της ασφάλειας. Αυτό είναι προφανώς αντιφατικό», υποστήριξε ο Ζανγκ.

Και οι δύο Κινέζοι διπλωμάτες αναφέρθηκαν στις ΗΠΑ ως υπερδύναμη που προσπαθεί να προστατεύσει με αθέμιτα μέσα την κυριαρχία την οποία είχε την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, εις βάρος της Ευρώπης, της Κίνας και άλλων περιοχών. Ο Βανγκ Γι έφερε για παράδειγμα την απαγόρευση της εξαγωγής στην Κίνα της αμερικανικής τεχνολογίας για την παραγωγή μικροτσίπ, που αποφάσισε προσφάτως ο πρόεδρος Μπάιντεν: «Είναι 100% προστατευτισμός, 100% εγωισμός, 100% μονομέρεια», είπε.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!