ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΚΙΚΙΛΙΑ

Κυβερνήσεις συνεργασίας

Οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι αυτό που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα για να προχωρήσει.  Με τις αυτοδύναμες/παντοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις δεν προκύπτουν τα σχέδια, οι μεταρρυθμίσεις και οι θεσμικές αλλαγές που χρειάζονται για να αλλάξουν τη χώρα, υποβαθμίζεται η κοινοβουλευτική διαδικασία, αφού «κουμάντο» κάνει το κόμμα και οι βουλευτές πειθαρχούν τυφλά, αλλά και παρέχεται η αίσθηση της ακλόνητης εξουσίας που αποτελεί το έδαφος για διαφθορά, νεποτισμό, καταχρήσεις και απαξίωση των θεσμών και της δημοκρατίας.

Με αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις δεν μπορεί να υπάρξει μακροχρόνιος σχεδιασμός και κάθε κυβέρνηση ανατρέπει τα έργα της προηγούμενης.  Σήμερα, όμως, ο μακροχρόνιος εθνικός σχεδιασμός είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα, καθώς η αποτυχημένη παραγωγικά οικονομία καλείται να αντιμετωπίσει παγκόσμιες αναταράξεις οι οποίες απειλούν να επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο τη θέση της.  Για να αλλάξει όμως το παραγωγικό υπόδειγμα, χρειάζονται μακροχρόνιο σχέδιο και ευρύτατες θεσμικές αλλαγές, τις οποίες μια κυβέρνηση, οποιαδήποτε και αν είναι αυτή, δεν τολμάει και δεν μπορεί να κάνει μόνη της.

Δεν είναι τυχαίο ότι η σύγχρονη Ευρώπη χτίστηκε με κυβερνήσεις πολυκομματικής συνεργασίας.  Προϋποθέτουν, βέβαια, σχέδιο, καθαρές θέσεις, διαπραγματεύσεις και συνεννοήσεις προκειμένου να γίνουν προγραμματικές και δεσμευτικές συμφωνίες οι οποίες θα έχουν απήχηση στην κοινωνία.  Όμως μια κυβέρνηση συνεργασίας, δεν είναι αυτοσκοπός, επιβάλλεται να έχει στόχους και πολιτικό πρόσημο,  προοδευτικό και ρεαλιστικό, όχι "όπου φυσάει ο άνεμος" και ποιος θα δώσει ή θα υποσχεθεί τα περισσότερα επιδόματα, κουπόνια και τρύπια καλάθια.

Στη φιλολογία «αυτοδυναμία ή το χάος και η αστάθεια», δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια αυτοδύναμη μονοκομματική κυβέρνηση χρεωκόπησε τη χώρα, την οδήγησε στη πτώχευση και στα πρόθυρα μιας εθνικής καταστροφής, με τεράστιες σπατάλες, πληγώνοντας παράλληλα την αξιοπιστία της Ελλάδας με διαδοχικά σκάνδαλα και λογιστικές απάτες και τελικά στο πρώτο μνημόνιο.  Μια άλλη επί της ουσίας αυτοδύναμη κυβέρνηση, που ακόμα και σήμερα δεν θέλει να κακοκαρδίσει τους πρωταίτιους της χρεωκοπίας, παραλίγο να μας βγάλει από την Ευρώπη, έκλεισε τις τράπεζες έφερε το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και έβαλε την περιουσία της χώρας ενέχυρο στους δανειστές για 100 χρόνια.

Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ είναι η μοναδική εγγύηση σταθερότητας και ασφάλειας, ανάχωμα στη διαφθορά, την οργιώδη κερδοσκοπία και την καθίζηση του βιοτικού επιπέδου της μικρομεσαίας τάξης, στην κατάρρευση των προοπτικών της νέας γενιάς, στον δεξιό και αριστερό λαϊκισμό και στην υποβάθμιση της δημοκρατίας και των θεσμών. Έχει πρόγραμμα και σαφές σχέδιο, ξέρει πως να υπερασπίζεται τη χώρα, τις δημοκρατικές κατακτήσεις και τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Αυτή είναι η ιστορία του, πατριωτική, κοινωνικά προοδευτική, μεταρρυθμιστική και δημοκρατική.

Αν η χώρα θέλει να συγκλίνει ουσιαστικά με την Ευρώπη, πρέπει να απελευθερωθεί από τις αυτοδύναμες/παντοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις.

 

 Ο Ηλίας Κικίλιας είναι Οικονομολόγος, Γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!