ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ανάπτυξη και υποδομές

Όταν οι Μπολσεβίκοι κατέλαβαν τα Χειμερινά Ανάκτορα τον Οκτώβριο του 1917, ο Λένιν συνόψισε το αφήγημα της νέας εξουσίας στην φράση «σοσιαλισμός ίσον εξηλεκτρισμός συν Σοβιέτ».

Η εικοσαετία Ερντογάν στην εξουσία ξεκίνησε με ένα αφήγημα επίσης συμπυκνωμένο σε μια φράση «Η Τουρκία μεγάλη δύναμη ίσον ανάπτυξη και υποδομές».

Για χρόνια η αλματώδης οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας, συμβάδιζε με εντυπωσιακές υποδομές αλλά και έντονου συμβολισμού και μνημειακού χαρακτήρα κτήρια.

Η τρίτη γέφυρα στο Βόσπορο αλλά και η πρώτη υποθαλάσσια σήραγγα, το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης η πρώτη γέφυρα στον Ελλήσποντο, τα νέα κτήρια στην πλατεία Γεζί , αλλά και στην πλατεία Ταξίμ, και τέλος το Φαραωνικό έργο της διώρυγας Εύξεινου Πόντου-Θάλασσας του Μαρμαρά δυτικά της Κωνσταντινούπολης, που δεν έχει αρχίσει ακόμη να υλοποιείται.

Η παραπάνω θριαμβευτική φαντασμαγορία της εξουσίας βρίσκεται σε ακραία αντίστιξη με την σκληρή πραγματικότητα που φώτισε αποκαλυπτικά ο πρόσφατος φονικός σεισμός.

Οι πολυώροφες πολυκατοικίες με τα σαθρά θεμέλια και τους σκελετούς από μειωμένης επάρκειας και ποιότητας οπλισμένο σκυρόδεμα είναι η ακραία αντίστιξη με το Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα.

Στα τέλη του 19ου αιώνα, ο Σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ άρχισε να κατασκευάζει -  με δάνεια από ευρωπαϊκές τράπεζες - στην ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου το Ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ  σε στιλ Βερσαλλιών που διαμήνυε ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία θα είναι εδώ για το ορατό μέλλον.

Την ίδια στιγμή όλα έδειχναν ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν μπορούσε να ανακόψει την πορεία της παρακμής της ώστε να παύσει να είναι ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης.

Τα φαραωνικά έργα υποδομών μάλλον εξοργίζουν την σιωπηλή πλειοψηφία των ψηφοφόρων καθώς δεν αλλάζουν σε τίποτε την δύσκολη καθημερινότητα τους στην σκιά ενός ανεξέλεγκτου πληθωρισμού και μιας αποσταθεροποιητικής στρατηγικής αβεβαιότητας.

Τέλος είναι αυτονόητο ότι η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας, από την Λιβύη, την Συρία και το Ιράκ μέχρι το Καύκασο, αλλά και η μέχρι το κτύπημα του Εγκέλαδου εμπρηστική ρητορική Ερντογαν, δεν μπορούν να αντιστρέψουν την δυναμική τέλους εποχής η οποία θα αποτυπωθεί στην λαϊκή εντολή οπότε και να στηθούν  οι Κάλπες.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!