ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

«Team Jorge»: Βαριά βιομηχανία παραπληροφόρησης σε 33  εκλογικές αναμετρήσεις

Ένας πολιτικός αντίπαλος ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις και θέλετε να τον κοντύνετε; Θέλετε να κερδίσετε μια εκλογική μάχη σπιλώνοντας τους αντιπάλους σας; Ένας ανταγωνιστής απειλεί τα επιχειρηματικά συμφέροντά σας; Ένας δημοσιογράφος- κυρίως αυτό- κάνει ενοχλητικές έρευνες και θέλετε να τον κάνετε να σωπάσει; Η λύση είναι να εξαπολύσετε μια καταιγίδα παρά-πληροφόρησης και συκοφάντησης εναντίον του «στόχου». Τίποτε νέο ως εδώ. Η μέθοδος είναι πανάρχαια και, στην εποχή των social media, ασκείται κυρίως μέσω μισθοφορικών στρατών από trolls, που κάθε κόμμα που σέβεται τον εαυτό του (και στην Ελλάδα) διαθέτει ή μισθώνει. Όλα αυτά τα γνωρίζαμε ήδη. Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι ότι έχει εξελιχθεί μια πραγματική βαριά και τεχνολογικά εξελιγμένη βιομηχανία παρά-πληροφόρησης, που διαθέτει μέσα hacking, υποκλοπής λογαριασμών  mail, telegraph κλπ και, κυρίως, ειδικά λογισμικά που με αυτόματο τρόπο κινούν έως και 30.000 λογαριασμούς στα social media, ανύπαρκτων χρηστών που μοιάζουν όμως πειστικά ως αληθινοί και μπορούν να πλημμυρίσουν, σε ελάχιστο χρόνο,  με ψεύτικες ειδήσεις το διαδίκτυο ή να τις περάσουν και σε Μέσα Ενημέρωσης. Αυτή είναι η συνταρακτική αποκάλυψη μιας μεγάλης έρευνας της οργάνωσης Forbidden Stories (που έχει αναλάβει να συνεχίζει έρευνες δολοφονημένων ή φυλακισμένων δημοσιογράφων) και μεγάλων εφημερίδων όπως Guardian, Washington Post, Le Monde, Spiegel, El Pais κλπ.

Η έρευνα αποκάλυψε την επιχείρηση ενός Ισραηλινού πρώην στελέχους των ειδικών δυνάμεων, ονόματι Tal Hanan, που εμφανίζεται ως Team Jorge, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει παρέμβει, με μεθόδους συστηματικής παρα-πληροφόρησης, σε 33 εκλογικές αναμετρήσεις στον κόσμο. Τον Hanan παγίδευσαν και βιντεοσκόπησαν τρεις δημοσιογράφοι που του εμφανίστηκαν ως σύμβουλοι μιας κυβέρνησης της Αφρικής που θα μίσθωνε τις υπηρεσίες του για να «κανονίσει» μια εκλογική αναμέτρηση. Η έρευνα ξεκίνησε μετά την δολοφονία μιας Ινδής δημοσιογράφου που ερευνούσε ακριβώς αυτό: την βιομηχανοποιημένη και παγκοσμιοποιημένη υποδομή της πανδημίας των fake news.

Συμπέρασμα: Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ιδίως όταν χρησιμοποιείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως πηγή ενημέρωσης!

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!