ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Σκωτία όπως Καταλονία;

Η παραίτηση της πρωθυπουργού της Σκωτίας, Στούρτζεον, επιβεβαιώνει την στρατηγική αμηχανία των Σκωτσέζων εθνικιστών αλλά και την ιδιαίτερη ταυτότητα της πλειονότητας των πολιτών που εμπιστεύονται το κυβερνών κόμμα.

Όπως και στην Καταλονία, όπου το οριακό προβάδισμα των οπαδών της Ανεξαρτησίας πριν από πέντε χρόνια ήταν μια στιγμή κορύφωσης και δυσαρέσκειας μιας περιοχής που θέλει αναδιαπραγμάτευση των σχέσεων της με την κεντρική κυβέρνηση, έτσι κι ένα ολοένα μεγαλύτερο τμήμα της εκλογικής βάσης των Σκωτσέζων εθνικιστών κουράζεται από την θρησκευτική εμμονή πρώτα του Σάλμοντ και στη συνέχεια της Στούρτζεον στην Ανεξαρτησία.

Για αμέτρητες δεκαετίες η Σκοτία ήταν αδιαφιλονίκητο φέουδο των Εργατικών που επί πλέον αντιστάθηκε στην Θάτσερ, με τους βουλευτές του συντηρητικού κόμματος να μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Η Σκωτία, στην οποία κτύπαγε η καρδιά της βαριάς βιομηχανίας, μετά την επέλαση της Σιδηράς Κυρίας έμοιαζε με βομβαρδισμένη περιοχή.

Άρχισε να διεκδικεί αυτονομία για να μπορέσει να συνέλθει από την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού, την στιγμή που ο Μπλερ επένδυε σε μικρές διορθωτικές κινήσεις, που δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της ανασυγκρότησης του Ηνωμένου βασιλείου συνολικά. Στο Δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου 2014 η ανεξαρτησία πήρε ποσοστό 45% έναντι 55% που ψήφισαν υπερ της παραμονής της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ένας από τους βασικούς λόγους ήττας της Ανεξαρτησίας ήταν ότι συνιστούσε μια επιλογή που δεν θα οδηγούσε μόνον εκτός Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και εκτός Ε.Ε. Σήμερα το σκηνικό είναι αντίστροφο, καθώς η Ανεξαρτησία θεωρητικά θα άνοιγε το δρόμο για ενδεχόμενη επανένταξη στην Ε.Ε. Όμως οι ψηφοφόροι στην Σκωτία βλέπουν το αδιέξοδο του Brexit και τα ποσοστά της Ανεξαρτησίας βρίσκονται σε φθίνουσα δυναμική. Οι πολίτες της Σκωτίας, ριζοσπαστικοποιημένοι πολιτικά,  θέλουν ανατροπές με όρους του 21ου αιώνα και όχι σκηνικό Γαλατικού Χωριού.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!