Από χτες τέθηκε επισήμως σε ισχύ ο Κανονισμός που θέσπισε τον «Μηχανισμό Διόρθωσης των Αγορών» (Market Correction Mechanism) όπως είναι η επίσημη ονομασία του πλαφόν. Όπως προβλέπεται, θα ενεργοποιηθεί εφόσον το συμβόλαιο επόμενου μήνα στον κόμβο TTF της Ολλανδίας υπερβεί τις 180 ευρώ/MWh για τρεις εργάσιμες ημέρες και παράλληλα η τιμή του εν λόγω συμβολαίου είναι κατά 35 ευρώ/MWh υψηλότερη από την διεθνή τιμή αναφοράς του LNG. Με την τιμή του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF να κινείται σήμερα κάτω από τα 55 ευρώ/MWh, και τις τιμές των φορτίων LNG που προορίζονται για την Ευρώπη να έχουν συγκλίνει με τις τιμές των υπόλοιπων κόμβων από τις αρχές του έτους, η ενεργοποίηση του πλαφόν μοιάζει μακρινό ενδεχόμενο.
Ο μηχανισμός σχεδιάστηκε για να αποτρέπει άλματα των τιμών του φυσικού αερίου σε εξωφρενικά επίπεδα, όπως αυτά του περασμένου Αυγούστου όταν η τιμή του TTF ξεπέρασε τα 320 ευρώ/MWh εν μέσω φόβων για ελλείψεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά τη χειμερινή περίοδο. Οι τιμές εκτοξεύθηκαν σε επίπεδα 1000% πάνω από τις μέσες τιμές του καυσίμου που είχαν καταγραφεί έως τότε, ειδικά τον Αύγουστο η σχέση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης διαταράχθηκε καθώς η διακοπή των ροών από τον αγωγό Nord Stream συνδυάστηκε με τις προσπάθειες των χωρών να γεμίσουν τις αποθήκες φυσικού αερίου πριν το χειμώνα.
Τα σενάρια τρόμου για νέο ράλι των τιμών φυσικού αερίου και προβλήματα στον εφοδιασμό δεν υλοποιήθηκαν, βοηθούντος του ήπιου χειμώνα αλλά και των μέτρων εξοικονόμησης φυσικού αερίου που έλαβαν οι κυβερνήσεις. Η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο έχει πλέον δραστικά μειωθεί, το LNG κυριαρχεί στο μείγμα φυσικού αερίου της Ευρώπης και στη Γερμανία λειτουργούν πλέον δυο νέοι Τερματικοί Σταθμοί. Οι τιμές στην παρούσα φάση δείχνουν να έχουν σταθεροποιηθεί -σε υψηλότερα βέβαια επίπεδα από τον μέσο όρο των τελευταίων ετών- και το βασικό πρόβλημα στον ορίζοντα είναι οι ζημιές που κινδυνεύουν να γράψουν οι εταιρείες προμήθειας όταν «απελευθερώσουν» το φυσικό αέριο των αποθηκών το οποίο αγοράστηκε σε πολύ υψηλές τιμές το καλοκαίρι.