ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Μετά από 203 χρόνια

Στον ποταμό Προύθο που είναι το σύνορο μεταξύ Μολδαβίας και Ρουμανίας στις 21.2. 1821 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης  ξεκίνησε την εξέγερσή κατά του Σουλτάνου που πέρασε στην Ιστορία σαν Επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες. Σήμερα διακόσια τρία χρόνια μετά στην ίδια περιοχή , στις όχθες του ίδιου ποταμού είναι πολύ πιθανόν να ξεκινήσει το Ντόμινο της διάχυσης του Πολέμου της Ουκρανίας εκτός των συνόρων της πρώην ΕΣΣΔ με πρώτο σταθμό στα Βαλκάνια.

Προχθές Δευτέρα η Πρόεδρος της Μολδαβίας  Μάγια Σαντού κατηγόρησε την Ρωσία ότι ετοιμάζει πραξικόπημα με στόχο την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης και την αντικατάσταση της από φιλορωσική. Πιο συγκεκριμένα η Σοντού κατηγόρησε την Μόσχα ότι συντονίζει την δράση ειδικών δυνάμεων από την Ρωσία ,Λευκορωσία , Μαυροβούνιο και Σερβία που βρίσκονται στην Μολδαβία με στόχο βίαιες συγκρούσεις που θα έχουν το περιτύλιγμα  των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων.

Η Μολδαβία που κατοικείται στην συντριπτική της πλειοψηφία από ρουμανόφωνους ανήκε στην Ρουμανία στην περίοδο 1918-1940 με το όνομα Βεσαραβία  είναι πιθανόν να ζητήσει την ενσωμάτωση της στην Ρουμανία καθώς έτσι θα γινόταν αυτόματα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Μεγάλος αριθμός Μολδαβών Πολιτών , ανάμεσα στους οποίους είναι και η Πρόεδρος της χώρας Σοντού, έχει διπλή υπηκοότητα. Μεταξύ της Μολδαβίας και της Ουκρανίας υπάρχει από το 1990 η Ρωσόφωνη Τρανσδνειστρία τα νότια σύνορα της οποίας είναι σε απόσταση βολής από την Οδησσό, μια περιοχή που διεκδικδικεί διαχρονικά την ενσωμάτωση της στην Ρωσία. Στις νότιες περιοχές της Μολδαβίας υπάρχει βουλγαρική μειονότητα όπως και η τουρκόφωνη χριστιανική μειονότητα των Γκαγκαούζων.

Με δεδομένο ότι η Ρουμανία μαζί με την Πολωνία είναι οι δύο βάσεις ανεφοδιασμού της Ουκρανίας με οπλικά συστήματα και πολεμοφόδια από το ΝΑΤΟ ο έλεγχος της Τρανσδνειστρίας και της Μολδαβίας έχει βαρύνουσα σημασία και για την Μόσχα και για το Κίεβο. Η Μολδαβία αν ενωθεί με την Ρουμανία θα εμπλέξει το ΝΑΤΟ στην σύγκρουση της Ουκρανίας και θα δυσχεράνει μια μελλοντική ρωσική απόπειρα να αποκοπεί η πρόσβαση του Κιέβου στην θάλασσα με την κατάληψη της περιοχής της Οδησσού.

Τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο θα προσπαθήσουν να παρέμβουν προληπτικά αν διαπιστώσουν ότι στην Μολδαβία κινδυνεύουν ζωτικά τους συμφέροντα.

Η Μόσχα που ήδη με δηλώσεις του Λαβρόφ έχει δηλώσει ότι θεωρεί την Σοντού μαριονέτα των ΗΠΑ μπορεί να επιδιώξει κυβερνητική ανατροπή στο Τσισινάου. Στην περίπτωση που το Κίεβο σε συνεργασία με το Βουκουρέστι περικυκλώσουν  την Τρανσδνειστρία  η ενέργεια  αυτή θα προκαλέσει ευρείας κλίμακας επέμβασή της. Ένας απομακρυσμένος από την Ρωσία θύλακας μπορεί να ανάψει φωτιά διάχυσης της σύγκρουσης της Ουκρανίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στις ακτές της Βαλτικής που είναι πλέον Νατοϊκή Λίμνη ένας άλλος απομακρυσμένος Ρωσικός θύλακας το Καλίνινγκραντ σφηνωμένος ανάμενα στην Πολωνία και την Λιθουανία είναι ένας πιθανός μεθεπόμενος σταθμός του Ντόμινο του Πολέμου της Ουκρανίας.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!