ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Οι ενισχύσεις στις ενεργοβόρες βιομηχανίες

«Οξυγόνο» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ενεργοβόρου βιομηχανίας συνιστά η έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (που ελέγχει τα σχήματα κρατικών ενισχύσεων) του καθεστώτος αποζημίωσης των  επιλέξιμων επιχειρήσεων (χαλυβουργιών, διυλιστηρίων, εταιρειών παραγωγής αλουμινίου, χαρτοβιομηχανικών κ.α.) για την αντιστάθμιση του έμμεσου κόστους εκπομπών CO2 . Το συνολικό ποσό είναι ύψους 1,36 δις ευρώ  για την περίοδο 2021-2030 και θα καλύψει μέρος της αύξησης των τιμών της ενέργειας λόγω του αντίκτυπου των τιμών του άνθρακα  (κόστος δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων) στο κόστος  της ηλεκτροπαραγωγής  που θα προκύψει κατά την εξεταζόμενη περίοδο.  Οι επιλέξιμες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν λαμβάνειν περί τα 160 δισ. ευρώ για την διετία 2021-2022, εκ των οποίων τα 100 εκατ. περίπου –που αφορούν στο 2021- πρέπει να καταβληθούν σύμφωνα με την απόφαση έως τις 30 Απριλίου.

«Καλώς την και ας άργησε» ήταν η αντίδραση κύκλων της βιομηχανίας στο «πράσινο φως»  επισημαίνοντας την μεγάλη καθυστέρηση με την οποία κοινοποιήθηκε το ελληνικό σχήμα στην Κομισιόν (επρόκειτο για την τελευταία χώρα της ΕΕ που το έπραξε, υποστηρίζουν), με αποτέλεσμα η ενεργοβόρος βιομηχανία να μείνει «ακάλυπτη» καθ’ όλη την περίοδο 2021-2022 και μεσούσης της ενεργειακής κρίσης. Οι επιλέξιμες βιομηχανίες έχουν βεβαίως λάβει υπόψη τους τα ποσά που δικαιούνται στα οικονομικά τους αποτελέσματα και έχουν προβεί στις σχετικές προβλέψεις. Σε κάθε περίπτωση όμως πρόκειται για μια υπερπολύτιμη «ένεση» ρευστότητας που έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι ζυμώσεις για την στήριξη των ενεργοβόρων βιομηχανιών έναντι του ενεργειακού κόστους: Ορισμένοι μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι  βρίσκονται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ για τη σύναψη μακροχρόνιων συμβάσεων (PPA) που θα αντικαταστήσουν τις συμβάσεις με σταθερό τιμολόγιο. Ωστόσο, για να «κλείσουν» αυτά τα PPA, απαιτείται νομοθετική ρύθμιση ώστε να αρθεί το πλαφόν στην ηλεκτροπαραγωγή για την ενέργεια που θα αφορά τις εν λόγω συμβάσεις. Για  τις υπόλοιπες βιομηχανίες της Υψηλής Τάσης και τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της Μέσης Τάσης με κυμαινόμενα τιμολόγια που συνδέονται με τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος (που έχουν μεν υποχωρήσει σε σχέση με τα υψηλά του 2022 αλλά παραμένουν εκ των υψηλότερων στην Ευρώπη), οι πληροφορίες λένε ότι «κυοφορείται» πρόσθετη επιδότηση που δεν θα υπερβαίνει τα 60 ευρώ/MWh, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο και για το υπόλοιπο του έτους, με το οικονομικό επιτελείο να ετοιμάζει το σχήμα που θα πρέπει να κοινοποιηθεί στην DG COMP, στο πλαίσιο του Έκτακτου και Προσωρινού Πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις (TCF).

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!