ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΟ ΤΩΝ NEW YORK TIMES

Πόσο ισχυρός είναι ένας σεισμός 7,8 ρίχτερ;

«Σεισμός τέτοιου μεγέθους απελευθερώνει τόση ενέργεια, όση θα χρειαζόταν για να τροφοδοτήσει τη Νέα Υόρκη για περισσότερες από 4 ημέρες», δηλώνει στους New York Times, σεισμολόγος στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

Για να κατανοήσουμε πόσο τρομακτική είναι η απελευθέρωση ενέργειας από σεισμούς τέτοιων μεγεθών, ειδικοί εξηγούν  ότι «μία δόνηση 7 βαθμών ισοδυναμεί με περίπου 32 ατομικές βόμβες της Χιροσίμα».

Εκτός από το μέγεθος, καθοριστικό παράγοντα σε κάθε σεισμό αποτελεί το εστιακό βάθος, ενώ οι καταστροφικές συνέπειες εξαρτώνται και από την ποιότητα κατασκευής των κτηρίων.

Τα κτίσματα: Στις πληγείσες επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), εκτιμά ότι « ο πληθυσμός κατοικεί σε εξαιρετικά ευάλωτες δομές που δεν πληρούν τα κριτήρια αντισεισμικής προστασίας».

Οι αναλογίες: Το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου προκλήθηκε σε ένα μακρύ ρήγμα  περίπου 1.500 χιλιομέτρων. O συγκεκριμένος σεισμός είναι ο μεγαλύτερος που έχει δώσει, από το 1939. Σεισμοί παρόμοιου μεγέθους καταγράφηκαν το 2015 στο Νεπάλ me 9 χιλιάδες νεκρούς και το 2013 στο Πακιστάν με τουλάχιστον 825 θύματα.

 Σχετική ανάλυση των New York Times εδώ.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!