ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΘΕΜΑ

Πώς μπορούν να χαθούν 108 δισ. δολ. σε λίγα 24ωρα;

Πριν από ένα μόλις μήνα, όλοι πίστευαν ότι θα ήταν αδύνατο να χάσει κάποιος περισσότερα χρήματα και πιο γρήγορα από ό,τι ο ιδρυτής της FTX, Σαμ Μπάνκμαν Φριντ. Μέχρι που εμφανίστηκε ο Γκαουτάμ Αντάνι. Μια εβδομάδα αφότου ο Ινδός μεγιστάνας βρέθηκε στο στόχαστρο μια επενδυτικής που ειδικεύεται στο short selling, οι επιχειρήσεις του έχασαν συνολικά χρηματιστηριακή αξία 108 δισ. δολ. και η καθαρή του περιουσία μειώθηκε κατακόρυφα κατά 52 δισ. δολάρια. Αφού ο Αντάνι ήταν κάποτε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, έχει ακόμα πολλά χρήματα στην τράπεζα. Όμως, όπως σημειώνει το Bloomberg, οι απώλειες «ξεπερνούν κάθε ιστορικό προηγούμενο».

Ακολουθεί μια σύνοψη όσων πρέπει να γνωρίζει κανείς για την πιο σημαντική υπόθεση αυτής της εβδομάδας στον κόσμο των επιχειρήσεων:

Ποιος είναι ο Αντάνι και πώς έγινε τόσο πλούσιος;

Μεγάλωσε στη μεσαία τάξη, παράτησε το κολέγιο για να κάνει εμπόριο διαμαντιών και τελικά δημιούργησε δική του επιχείρηση με άλλα προϊόντα. Στη δεκαετία του '90 οι φιλοδοξίες του διευρύνθηκαν παράλληλα με την ανάπτυξη της ινδικής οικονομίας και τώρα ηγείται σε έναν όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει ενέργεια, υποδομές μεταφορών, όπως λιμάνια και αεροδρόμια, παραγωγή αμυντικού εξοπλισμού και μέσα ενημέρωσης.

Τι πυροδότησε την κατάρρευση;

Στις 24 Ιανουαρίου, μια επενδυτική των ΗΠΑ με το όνομα Hindenburg Research (που κάνει κερδοσκοπικές τοποθετήσεις ποντάροντας στην πτώση κάποιων μετοχών) ισχυρίστηκε -με μια έκθεση 100 σελίδων- ότι η αυτοκρατορία του Αντάνι είναι η «μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία των επιχειρήσεων», κατηγορώντας την για χειραγώγηση μετοχών και λογιστική απάτη. Ο Αντάνι αρνήθηκε τις κατηγορίες, αλλά η διάψευσή του δεν καθησύχασε τους επενδυτές, ειδικά αφού την Τετάρτη ακύρωσε την πώληση μετοχών 2,5 δισ. δολ.

Πώς έχει επηρεάσει την πολιτική αυτή η υπόθεση;

Ο Αντάνι απάντησε ότι η έκθεση του Hindenburg δεν ήταν απλώς μια επίθεση εναντίον του, ήταν μια «μεθοδευμένη επίθεση στην Ινδία και στη δυναμική ανάπτυξη και τις φιλοδοξίες της Ινδίας». Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Αντάνι έχουν ευθυγραμμιστεί στενά με τις προτεραιότητες του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι και οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μόντι εκμεταλλεύονται το φιάσκο για να αναδείξουν τη σχέση μεταξύ του ηγέτη της Ινδίας και του Αντάνι.

Τι θα ακολουθήσει;

Ο Αντάνι δήλωσε με έμφαση ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της εταιρείας του παραμένουν «πολύ ισχυρά» και ο ισολογισμός της είναι «υγιής». Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι κατηγορίες θα μπορούσαν να πλήξουν μόνιμα την αξιοπιστία των μεγαλύτερων εταιρειών της Ινδίας και να εμποδίσουν την ικανότητά τους να αναπτυχθούν.

Περισσότερα: Who Is Gautam Adani and What Is Hindenburg Research? στο Bloomberg.

 

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!