ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Συγκοινωνούντα δοχεία

Η εκατόμβη θυμάτων του φονταμενταλιστικού τρόμου στο Πακιστάν ήλθε να μας θυμίσει την σχέση συγκοινωνούντων δοχείων που έχει η σταθερότητα της χώρας με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Το Πακιστάν αν θέλει να περιφρουρήσει την ενότητα του ως χώρα είναι υποχρεωμένο να ελέγχει το Αφγανιστάν.

Η εθνότητα των Παχτούνων που είναι περίπου το 60% του συνολικού πληθυσμού του Αφγανιστάν και ένα 20% του Πακιστάν ελέγχεται από το καθεστώς της Ισλαμαμπάντ μέσω του κινήματος των Ταλιμπάν.

Και όχι μόνον, καθώς από ότι φαίνεται παρά τις όποιες εγγυήσεις που έδωσαν το Ισλαμαμπάντ και η Καμπούλ, το Αφγανιστάν από την επιστροφή των Ταλιμπάν το καλοκαίρι του 2021 έχει ξαναγίνει βάση και ορμητήριο κάθε λογής φονταμενταλιστικών οργανώσεων του Σουνιτικού Ισλάμ.

Το Πακιστάν, μια χώρα που ως κοινό παρονομαστή ενότητας έχει το Ισλάμ των επαρχιών που πλειοψηφούσε την εποχή της Βρετανικής Ινδίας, έχει ένα μοναδικό στα παγκόσμια πολιτικά χρονικά γεωπολιτικό στίγμα:

-Είναι ή ήταν μέχρι πρόσφατα πιστός σύμμαχος των  ΗΠΑ σε μια περιοχή όπου η Ινδία και το Ιράν είναι περιφερειακές δυνάμεις και τους οποίους μπορούσε το Ισλαμαμπάντ να πιέζει με την εργαλειοποίηση της σουνιτικής  φονταμενταλιστικής τρομοκρατίας.

-Οι σχέσεις προνομιακής συμμαχίας ΗΠΑ-Πακιστάν εξακολούθησαν να συνυπάρχουν και μετά την 11.9.2001 με την στάση ανοχής-συνενοχής του Ισλαμαμπάντ προς τους Ταλιμπάν.

Άλλωστε ο Μπιν Λάντεν δολοφονήθηκε σε έπαυλη σε προάστιο της πακιστανικής πρωτεύουσας.

Σπόνσορας των ακραίων ισλαμιστών στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο που απέκτησε χάρη στην χρηματοδότηση της Σαουδικής Αραβίας για αγορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας από την Βόρεια Κορέα.

Η ασύντακτη φυγή των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν το καλοκαίρι του 2021, αφού προηγήθηκαν μακράς διάρκειας συνομιλίες με την ηγεσία των Ταλιμπάν δεν μπορεί παρά να έγινε με δεδομένες κάποιες εγγυήσεις του Ισλαμαμπάντ ότι η υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν ΙSI (Interservices Security) έχει υπό τον έλεγχο της τους Ταλιμπάν αλλά και τον γαλαξία Τζιχαντιστικών Οργανώσεων τύπου  Αλ Κάιντα.

Το αιματηρό επισκεπτήριο του φονταμενταλιστικού τρόμου μας προσγειώνει σε μια πιο σύνθετη πραγματικότητα, όπου οι εργαλειοποιημένες ακραίες ισλαμιστές οργανώσεις διαπραγματεύονται τον βαθμό αυτονομίας τους με τυφλή τρομοκρατία.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!