ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Οι αλλαγές στις επιδοτήσεις

Μειώνεται η ένταση της στήριξης έναντι της ενεργειακής κρίσης, καθώς η ίδια η κρίση έχει αμβλυνθεί, αν και δεν έχει τελειώσει. Αυτή φαίνεται να είναι η «γραμμή» της κυβέρνησης στην παρούσα φάση, όπως αποτυπώνεται και στο «πακέτο» των επιδοτήσεων του Φεβρουαρίου, που ανακοινώθηκε χθες με φόντο την δραστική αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου -που έχουν σταθεροποιηθεί στα 55 ευρώ/MWh στον κόμβο TTF- και την μείωση των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος (που παραμένουν πάντως οι υψηλότερες στην ΕΕ για τον Ιανουάριο, στα 191 ευρώ/MWh):  Επιδοτούνται πλέον «άνευ όρων» με40 ευρώ/MWh  μόνο οι πρώτες 500 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης και κόβεται η επιδότηση πάνω από το όριο αυτό. Δεν επιδοτούνται  ξεχωριστά οι μικρότερες ενεργοβόρες επιχειρήσεις (φούρνοι, κ.α.) και όλες οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, εμπορικές και βιομηχανικές,  λαμβάνουν επιδότηση 20 ευρώ/MWh. Μικρή μεν, αλλά….καλύτερη από το τίποτε που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου. Δεν επιδοτείται καθόλου η κατανάλωση φυσικού αερίου, καθώς εκτιμάται (βασίμως…) ότι η μείωση των χονδρεμπορικών τιμών θα «περάσει» αυτό το μήνα στα τιμολόγια λιανικής.  Τέλος, οι αλλαγές στις επιδοτήσεις αλλάζουν και τα δεδομένα για τις τελικές χρεώσεις των παρόχων ρεύματος για το μήνα:  Η τελική τιμή της ΔΕΗ παραμένει αμετάβλητη στα 159 ευρώ/ΜWh,  συγκριτικά με τον Ιανουάριο, ενώ τα τιμολόγια των υπόλοιπων προμηθευτών καταγράφουν αύξηση.

Η εικόνα της μειωμένης στήριξης επεκτείνεται και στα υπόλοιπα καύσιμα, καθώς ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης απέκλεισε προ ημερών την «αναβίωση» του fuel pass τη στιγμή που οι τιμές της βενζίνης κινούνται πάλι σε υψηλά επίπεδα. Το δε πετρέλαιο θέρμανσης, τη στιγμή που ο χειμώνας έρχεται (έστω με μεγάλη καθυστέρηση…) και η ζήτηση ανεβαίνει, εμφανίζεται ακριβότερο λόγω της κατάργησης της έκπτωσης που έδιναν οι δυο διυλιστηριακοί όμιλοι και της μείωσης στο ήμισυ της κρατικής επιδότησης στην αντλία από το Δεκέμβριο..

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!