ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Σήμα κινδύνου

Τα όσα καταγράφονται τις τελευταίες μέρες στην Γάζα στην Δυτική Όχθη και στην Ιερουσαλήμ, με πρωταγωνιστές την Χαμάς και τις ισραηλινές δυνάμεις, αν δεν εξετασθούν αποσπασματικά, δείχνουν ότι πρόκειται για ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί.

Ο νέος κύκλος βίας και αίματος συμπίπτει με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης Νετανιάχου όπου μετέχει η πιο ακραία ακροδεξιά.

Παραμένει ζητούμενο αν η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση Νετανιάχου προς την κατεύθυνση συνολικής επίλυσης του Παλαιστινιακού.

Θολό είναι το τοπίο και ως προς την αμερικανική πολιτική απέναντι στο Ιράν όπου υπάρχει εμπλοκή στις συνομιλίες για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της χώρας,

Να υπενθυμίσουμε ότι το 2015 ο Νετανιάχου, πρωθυπουργός και τότε, είχε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εμποδίσει την συμφωνία και είχε έρθει σε μετωπική σύγκρουση με τον Ομπάμα, ο οποίος αρνήθηκε να τον δεχθεί στο Λευκό Οίκο.

Πέραν των παραπάνω οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ψυχροπολεμική ένταση με την Σαουδική Αραβία λόγω της άρνησης του Ριάντ να αυξήσει την παραγωγή του πετρελαίου. Να σημειωθεί ότι η Σαουδική Αραβία τα τελευταία χρόνια είχε δεσμευθεί να επιτρέψει υπερπτήση στον εναέριο χώρο της από μαχητικά του Ισραήλ, αν οι εξελίξεις οδηγούσαν σε επιχείρηση καταστροφής των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Τέλος, οι ΗΠΑ πολύ σύντομα κινδυνεύουν να βρεθούν απομονωμένες στην Συρία αν ο Ερντογάν συμφιλιωθεί με τον Άσσαντ, με μεσολάβηση Πούτιν, ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει απειλή της ασφάλειας του από τους Κούρδους της Βορειοανατολικής Συρίας.

Με δύο λόγια η ρευστότητα είναι συνολική και τίποτε δεν αποκλείεται, από την εξομάλυνση των σχέσεων ΗΠΑ-Ιράν μέχρι την πίεση στον Νετανιάχου να μην επαναλάβει την ανάμειξη του 2015 στη  τελική φάση της διαπραγμάτευσης.

Έτσι, μπροστά στο παραπάνω σκηνικό και το Ισραήλ και η Χαμάς, που ελέγχει την Γάζα, έχουν κάθε λόγο να προβούν σε επίδειξη αποφασιστικότητας.

Ισραήλ και Χαμάς στέλνουν δύο παρόμοια μηνύματα κυρίως στις ΗΠΑ ότι αν δεν ληφθούν υπόψη τα ζωτικά τους συμφέροντα θα επιβαρύνουν  ακόμη περισσότερο την ήδη βαρυφορτωμένη συγκυρία στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Τέλος θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα τοποθετηθεί ο Ερντογάν, σπόνσορας και προστάτης της Χαμάς αλλά και της μητρικής οργάνωσης των Αδελφών Μουσουλμάνων, καθώς πρόσφατα δεσμεύθηκε απέναντι στο Κάιρο και στο Τελ Αβίβ να περιορίσει την φιλοξενία των δύο αυτών οργανώσεων στην τουρκική επικράτεια.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!