Όποια και αν είναι η σημερινή πραγματικότητα, τα τεθωρακισμένα προβάλλουν σε επικοινωνιακό επίπεδο ακόμη και σήμερα σαν το αποφασιστικό όπλο που μπορεί να γείρει την πλάστιγγα μιας στατικής και λιμνάζουσας πολεμικής σύγκρουσης.
Υπάρχει άλλωστε και μια μερίδα ιστορικών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που πιστεύουν ότι η αποφασιστική μάχη δεν ήταν το Στάλινγκραντ αλλά η αρματομαχία του Κουρσκ, τον Ιούλιο 1943.
Αυτό που παραμένει αδιευκρίνιστο είναι αν υπάρχει από πλευράς ΝΑΤΟ επιχειρησιακό σχέδιο ασφαλούς προώθησης των Λέοπαρντ, Αμπραμς και Τσάλεντζερ στην Ουκρανία -μια πρόκληση όχι επιχειρησιακή αλλά κατ’ εξοχήν πολιτική.
Είναι προφανές ότι τα νατοϊκά άρματα μάχης που θα προωθηθούν φορτωμένα σε οδικές η σιδηροδρομικές πλατφόρμες μέσω Πολωνίας, Ρουμανίας και Μολδαβίας στην Ουκρανία, θα έχουν χειριστές από τη χώρα προέλευσής τους και θα είναι εξοπλισμένα για να προστατευθούν από επιθέσεις.
Η Ρωσία έχει όλους τους επιχειρησιακούς και πολιτικούς διπλωματικούς λόγους να επιχειρήσει να καταστρέψει τα άρματα μάχης την ώρα της εισόδου τους στην Ουκρανία, μια επικίνδυνη επιλογή καθώς καραδοκεί ο κίνδυνος οι πυραυλικές ομοβροντίες να πλήξουν την άλλη πλευρά των συνόρων.
Υπάρχει όμως και μια άλλη σημαντική μεταβλητή: Ο χρόνος που θα επιλεγεί για την προώθηση στην Ουκρανία, αν δηλαδή θα επιχειρηθεί να παραδοθούν άμεσα ή θα περιμένουν από την άλλη πλευρά των συνόρων.
Η κλιμάκωση του πολέμου με τον εφοδιασμό του Κιέβου με βαριά άρματα μάχης, θέτει το ερώτημα αν βαδίζουμε προς μια επίδειξη πυγμής των δύο αντιπάλων πλευρών στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας ή σε μια ευρείας κλίμακας ανάφλεξη, με τις ρωσικές δυνάμεις να επιτίθενται από βορρά μέσω Λευκορωσίας, να συνεχίζουν την προέλαση τους στην Ανατολή και, ταυτοχρόνως, να επιχειρήσουν μέσω αμφίβιων επιχειρήσεων να ελέγξουν την παράκτια περιοχή της Οδησσού.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι Μόσχα και Κίεβο δεν θα περιμένουν να λειώσουν τα χιόνια.
Η έκβαση του θρίλερ της προώθησης των αρμάτων μάχης στην Ουκρανία δεν θα είναι απ’ ότι φαίνεται το τέλος του πολέμου αλλά θα επιτρέψει να διαμορφωθεί μια παράσταση νίκης για τη μια ή την άλλη πλευρά.