Όταν το 1977 τα εκλογικά αποτελέσματα στο Ισραήλ τερμάτισαν την αδιάκοπη -από την εποχή της ανεξαρτησίας της χώρας, το 1948- παραμονή των Εργατικών στην εξουσία, η πλειοψηφία των παρατηρητών πίστευε ότι η διακυβέρνηση από τη Δεξιά του Λικούντ θα ήταν ένα διάλλειμα πριν την επιστροφή στην κανονικότητα.
Τα χρόνια κύλησαν και το Ισραήλ είχε την πιο εντυπωσιακή αλλαγή σύνθεσης πληθυσμού στη σύγχρονη εποχή, καθώς, μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, πάνω από ένα εκατομμύριο Εβραίοι μετανάστευσαν στη χώρα.
Οι νέοι πολίτες του Ισραήλ ήταν η απόλυτη αντίθεση σε σχέση με τους πρώτους Σιωνιστές που στις αρχές του 20ου αιώνα είχαν μεταναστεύσει στην Παλαιστίνη, οι οποίοι, στη συντριπτική τους πλειονότητα, προέρχονταν από την τσαρική Ρωσία, κυρίως την Πολωνία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία, ανήκαν -κατά κύριο λόγο- σε σοσιαλδημοκρατικά κόμματα και η ταυτότητα τους ήταν περισσότερο εθνική παρά θρησκευτική. Έτσι, ο εποικισμός της Παλαιστίνης και -μετά το 1948- του Ισραήλ, είχαν τη σφραγίδα της οικοδόμησης μιας σοσιαλιστικής ουτοπίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα κιμπούτς.
Από τη δεκαετία του ‘50 πύκνωσε η μετανάστευση Εβραίων από αραβικές χώρες -όπως το Ιράκ, η Τυνησία και το Μαρόκο- που είχαν κατά κύριο λόγο συντηρητική θρησκευτική ταυτότητα, που πολλές φορές άγγιζε τα όρια του εξτρεμισμού. Στην αρχή στεγάστηκαν στα παραδοσιακά κόμματα της σιωνιστικής Δεξιάς-Ακροδεξιάς, της οποίας, στο Μεσοπόλεμο, ιστορικός ηγέτης υπήρξε ο Ζαμποτίνσκι, που ο «πατέρας» του Ισραήλ, Μπεν Γκουριόν, αποκαλούσε «Αδόλφο»…
Όταν, μετά τις ανατροπές του 1989-91, άρχισαν οι εισροές από την Ανατολική Ευρώπη, οι νέοι υπήκοοι του Ισραήλ δεν διέφεραν από τις κοινωνίες προέλευσής τους. Ήταν δηλαδή ακραία συντηρητικοί και αναδιπλωμένοι -κατά κύριο λόγο- στη θρησκεία.
Με δεδομένο το σύστημα της απλής αναλογικής τα μικρά φανατικά ακροδεξιά κόμματα, εδώ και τρείς δεκαετίες, ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις.
Οι μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών εναντίον της Άκρας Δεξιάς φωτίζουν μια κοινωνία σε ακραίο βαθμό πολωμένη.