ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά την συνάντηση τους στο Παρίσι οι Μακρόν-Σολτς διαβεβαίωσαν ότι το Γαλλογερμανικό δίδυμο θα ξαναγίνει η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Κοινή διαπίστωση, η ανάγκη μιας ευρωπαϊκής πολιτικής επιδότησης των επιχειρήσεων για να μπορέσει η Ε.Ε να αντιμετωπίσει την επιθετική  εμπορική πολιτική τόσο των ΗΠΑ όσο και της Κίνας.

Μια πολιτική - σε ευρωπαϊκό επίπεδο - ενίσχυσης της ευρωπαϊκής παραγωγής, εκ των πραγμάτων θα θέσει τέρμα στην μόνιμη περιοριστική πολιτική που έχει επιβάλλει η Γερμανία.

Ο Πρόεδρος και ο Καγκελάριος, και κατά κύριο λόγο ο δεύτερος, προσπάθησαν να περάσουν το μήνυμα ότι όποια προβλήματα, διαφωνίες και αποκλίσεις και να υπάρχουν, η συνεργασία των δύο χωρών είναι μονόδρομος, τοποθέτηση που ευνοεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία.

Ωστόσο αυτό που περιμένει η υπόλοιπη Ε.Ε κατά προτεραιότητα, δεν είναι άλλο από μια κοινή γαλλογερμανική πρωτοβουλία για τον τερματισμό του πολέμου στην  Ουκρανία. Είναι βέβαιο ότι χωρίς τον τερματισμό του πολέμου, δεν μπορεί να ξεκινήσει η γαλλογερμανική ατμομηχανή της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Ποια αξιοπιστία μπορούν να έχουν οι υποσχέσεις για καλύτερες μέρες στην Ε.Ε αν το Βερολίνο και το Παρίσι δεν προωθήσουν την αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης στην πρώτη ευρείας κλίμακας πολεμική σύγκρουση στην Ευρώπη μετά το 1945.

Είναι αλήθεια, ότι παρά την αμήχανη θέση στην οποία βρέθηκαν Γαλλία και Γερμανία στην προσπάθεια να συνταχθούν με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αλλά και να κρατούν ταυτόχρονα ανοικτό δίαυλο επικοινωνία με την Ρωσία, διατηρούν ακόμη ένα σημαντικό μέρος της αξιοπιστίας τους για την Μόσχα.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!