ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΚΑΜΠΥΛΗ

Fake news…

Τα στοιχεία ότι η υπόθεση της μικρής Μαρίας είναι  fake news, μέχρι σήμερα συνοψίζονται ως εξής:

- Η μαρτυρία ενός πρόσφυγα στην Καθημερινή, από τους 38, που βρίσκονται εδώ και ένα 6μηνο σε εκκρεμότητα χορήγησης ασύλου! Είναι η μοναδική μαρτυρία περί «σκηνοθεσίας» μέχρι σήμερα.  

-Δεν έχει βρεθεί το πτώμα της μικρής. Επιπλέον, στη λίστα που δόθηκε από τις ΜΚΟ, η οικογένεια δεν είχε δηλώσει δίδυμα κορίτσια άρα είτε η Μαρία δεν υπήρχε είτε  η δίδυμη αδελφή της.

Πώς όμως να βρεθεί  το πτώμα (αν υπήρξε), αφού μέχρι σήμερα κανείς δεν το έχει ψάξει;  Όσο για τις συγκεκριμένες λίστες είναι  γνωστό ότι η ταχύτητα με την οποία πρέπει να κατατεθούν τα ασφαλιστικά μέτρα στα αρμόδια δικαστικά όργανα της ΕΕ καθώς και οι δυσκολίες καταγραφής των ονομάτων ή των φύλων των προσφύγων έχουν πολλές φορές δημιουργήσει αναντιστοιχίες. Άλλωστε εκείνες τις στιγμές το ζήτημα δεν είναι ποιοι θα σωθούν αλλά πως θα σωθούν από  τις επαναπροωθήσεις εκατέρωθεν.

- Η  απόσυρση  των σχετικών δημοσιευμάτων του Spiegel, καθώς  νέα έρευνα του, δεν μπόρεσε να αποδείξει  την ύπαρξη της Μαρίας αλλά και ούτε και  να διαψεύσει το περιστατικό του θανάτου της.

Είναι αυτά αρκετά για το χθεσινό επικοινωνιακό μπαράζ της Κυβέρνησης; Φαίνεται πως είναι.

Στην ιστορία των «38» υπάρχει ένα ενδιαφέρον σημείο: Μια «Μάτα Χάρι» από τη Συρία, η οποία, σύμφωνα με την μαρτυρία του πρόσφυγα, σκηνοθέτησε τον θάνατο της Μαρίας. Την  Σύρια  είχε εντοπίσει   στη Γερμανία το Spiegel  αλλά η ίδια δεν θέλησε να μιλήσει στο περιοδικό. Το ερώτημα που προκύπτει  είναι πώς η Σύρια από τα ελληνικά κρατητήρια με τους υπόλοιπους πρόσφυγες πέταξε για Φραγκφούρτη;  Δηλαδή η μοναδική που απελευθερώθηκε ήταν το πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση;  Και μάλιστα  της χορηγήθηκε άσυλο με διαδικασίες εξπρές; Ή δεν ήταν πρόσφυγας; Και τότε τι ήταν;

Έχουν κινηθεί οι ελληνικές αρχές και έχουν ζητήσει, έστω κι εκ των υστέρων την ανάκρισή της;  Έχει γίνει ή θα γίνει  ΕΔΕ  για το πώς της χορηγήθηκαν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα;  

Τελευταίο το προφανές  ερώτημα: Αποκλείεται όντως αυτή η ιστορία να ήταν  fake news;  Ποιος  μπορεί να το αποκλείσει, αλλά και να βεβαιώσει το αντίθετο; Οι τρόποι για να αποδειχθεί είναι συγκεκριμένοι. 

Μόνο με αυτά τα στοιχεία και με την προϊστορία της «ειλικρίνειας» της Ελλάδας σε πλείστα σχετικά θέματα, από το Φαρμακονήσι μέχρι τις επαναπροωθήσεις και την υπόθεση του διερμηνέα της FRONTEX που εκκρεμεί,  καλό θα ήταν  στην Κυβέρνηση να τεκμηριώσουν, όπως θεσμικά προβλέπεται, το αφήγημα.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!