ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Γερμανική ανταρσία

Ποτέ άλλοτε η πολιτική σημασία της αποστολής οπλικών συστημάτων σε εμπόλεμη χώρα δεν ήταν τόσο εμφανής. Το Βερολίνο δεν θα δώσει Leopard στην Ουκρανία, ούτε θα δώσει άδεια σε χώρες που έχουν αγοράσει τα γερμανικά τεθωρακισμένα να τα παραχωρήσουν στο Κίεβο, αν οι ΗΠΑ δεν αποφασίσουν να δώσουν άρματα μάχης Abraham!

Με άλλα λόγια, το Βερολίνο δεν δέχεται να χρεωθεί μια κίνηση κλιμάκωσης του πολέμου, καθώς, σε περίπτωση που υπάρξει συμβιβαστική λύση στην Ουκρανία, θα κατέστρεφε κάθε ελπίδα εξομάλυνσης των σχέσεων του με τη Μόσχα.

Η καχυποψία μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας έχει φθάσει στο ζενίθ, με την κυβέρνηση Σολτς προφανώς να βλέπει μια κατανομή ρόλων κατά την οποία η Ουκρανία δεν θέλει απλώς τεθωρακισμένα, θέλει τα Leopard. Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ ξέρουν ότι τα δικά τους άρματα μάχης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς ξεχωριστή τεχνική υποστήριξη και εκπαίδευση των πληρωμάτων.

Με δύο λόγια το Βερολίνο καλείται να κάνει δήλωση μετανοίας και να αυτοταπεινωθεί για την επί τρείς και πλέον δεκαετίες στενή του σχέση με τη Μόσχα.

Έχοντας επωμισθεί το μεγαλύτερο μέρος του παράπλευρου κόστους των κυρώσεων που επέβαλλε η Δύση στη Ρωσία, το Βερολίνο είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να πιστεύει ότι η ακύρωση της στενής συνεργασίας της Γερμανίας με τη Ρωσία είναι στις στρατηγικές προτεραιότητες των ΗΠΑ.

Τα παραπάνω καταγράφονται λίγες βδομάδες μετά τη δημοσιοποίηση της εκτίμησης του Σολτς ότι οι ΗΠΑ, με το πακέτο επιδοτήσεων Μπάιντεν στην εγχώρια βιομηχανική παραγωγή, επί της ουσίας, κήρυξαν εμπορικό πόλεμο στην Ευρώπη και ταυτόχρονα προσπαθούν να πείσουν τους επενδυτές ότι αν επιλέξουν τις ΗΠΑ θα κερδίσουν περισσότερα απ’ ότι θα κέρδιζαν στη Γηραιά Ήπειρο.

Το θερμό επεισόδιο ΗΠΑ-Γερμανίας στο Ραμστάιν, μια αμερικανική βάση επί γερμανικού εδάφους, έρχεται λίγο μετά τις καταγγελίες για εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ κατά της Ε.Ε. και λίγο πριν την προεξοφλημένη σκληρή απόρριψη των κλιμακούμενων πιέσεων της Ουάσιγκτον από το Βερολίνο με στόχο τον περιορισμό των εμπορικών σχέσεων με την Κίνα.

«Το ΝΑΤΟ χρειάζεται, για να κρατά τις ΗΠΑ μέσα, τη Ρωσία έξω, και τη Γερμανία κάτω», είχε πει ο πρώτος γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας, λόρδος Ισμέι.

Η Γερμανία διαμηνύει ότι, όχι μόνον δεν πρόκειται να πάει πιο κάτω, αλλά σκοπεύει να σηκωθεί. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χθες στο Κρεμλίνο επικρατούσε μια ωραία ατμόσφαιρα.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!