ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Άγκυρα-Ουάσιγκτον, μετ’ επιστροφής

Σήμερα, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μπλίνκεν, συναντάται με τον Τούρκο ομόλογό του, Τσαβούσογλου. Η συνάντηση θα επαναληφθεί σε περίπου ένα μήνα από σήμερα, στην Άγκυρα. Ανάμεσα στα δύο ραντεβού θα έχουν μεσολαβήσει οι επισκέψεις του Αμερικανού αξιωματούχου σε Αθήνα, Λευκωσία και Τελ Αβίβ.

Η ατζέντα του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μιλά από μόνη της, καθώς δίνει την εικόνα κορύφωσης μίας συνολικής διαπραγμάτευσης των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, χωρίς να υπάρξουν αντιρρήσεις και δυσαρέσκειες από τους τρεις συμμάχους της Ουάσιγκτον στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με τα σημερινά δεδομένα, η δραστηριοποίηση της αμερικανικής διπλωματίας έχει προφανώς μετεκλογικό ορίζοντα, καθώς Κύπρος, Ελλάδα και Τουρκία θα έχουν ολοκληρώσει, μέχρι τα μέσα Μαΐου, έναν κύκλο εκλογικών αναμετρήσεων.

Αν τα παραπάνω επιβεβαιωθούν, τότε οι επαφές του Μπλίνκεν προφανώς αποβλέπουν, πρώτον, στην οριοθέτηση της έντασης για προεκλογική κατανάλωση, κυρίως από τον Ερντογάν, και, δεύτερον, στην προετοιμασία της αναζήτησης ενός κοινού παρονομαστή πάνω σε ενεργειακά ζωτικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι τα παραπάνω ρεαλιστικά ζητούμενα ή μήπως είναι βολονταρισμός αμφιβόλου αντικρίσματος; Το μόνο που κάποιος μπορεί να πει με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή, είναι ότι οι ΗΠΑ περιμένουν, από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, μια απότομη στροφή της ρητορικής τους μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Κοντεύει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που οι ΗΠΑ -κατά κύριο λόγο- και στη συνέχεια το Ισραήλ τορπίλισαν την κατασκευή του EastMed, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς τον Ερντογάν ότι δεν υπάρχει πρόθεση από την Ουάσιγκτον να στηριχθεί κάποια περιφερειακή αντιτουρκική συμμαχία.

Ένα είναι βέβαιο: αν ο Μπλίνκεν διασφαλίσει προεκλογική οριοθέτηση και μετεκλογική αποκλιμάκωση, τότε το πρώτο βήμα δεν θα είναι άλλο από την επίλυση της εκκρεμότητας των F-16, με αντίτιμο την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Όλα τα παραπάνω, αθροιστικά, νομιμοποιούν την υπόθεση ότι η Ουάσιγκτον, όχι μόνον δεν ανησυχεί για ενδεχόμενη επανεκλογή Ερντογάν, αλλά αντίθετα σχεδιάζει, θεωρώντας τη δεδομένη.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!