ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΚΟΥΒΑΚΑ

Το Νταβός μας προειδοποιεί  

Μέχρι τώρα η θεματολογία στις ετήσιες συναντήσεις του World Economic Forum, στο Νταβός, κινήθηκε γύρω από την οικονομία, τις διεθνείς πολιτικοοικονομικές ισορροπίες, τις τεχνολογίες αιχμής, την παγκοσμιοποίηση ή την ανταγωνιστικότητα. Φέτος, παρ’ όλο που ο τίτλος της είναι “Συνεργασία σε έναν Κατακερματισμένο Κόσμο”, κεντρικό θέμα αποτελεί η κλιματική κρίση, η οποία αξιολογείται ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανθρωπότητα την επόμενη δεκαετία.

Στην ετήσια έκθεσή του, Global Risks Report 2023, εδώ, το WEF εκτιμά ότι η επόμενη δεκαετία θα χαρακτηριστεί από περιβαλλοντικές και κοινωνικές κρίσεις, που υποδαυλίζονται από τις παγκόσμιες γεωπολιτικές και οικονομικές τάσεις.

Έξι θέματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον βρίσκονται στις δέκα πρώτες θέσεις στον κατάλογο των παγκόσμιων κινδύνων. Στην πρώτη είναι ο κίνδυνος να αποτύχουν οι προσπάθειες να αποτραπεί η κλιματική αλλαγή, κάνοντας διαρκώς μικρότερο το παράθυρο ευκαιρίας για να περιοριστεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Στην αμέσως επόμενη, η αδυναμία προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Αυτοί οι δύο κίνδυνοι είναι οι μόνοι -σε σχέση με το περιβάλλον- που μπορούν να αντιμετωπιστούν με ανθρώπινη πρωτοβουλία, αποφάσεις και δράσεις. Στους υπόλοιπους ο άνθρωπος μπορεί μόνο να αντιδράσει: Φυσικές καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα, Απώλεια βιοποικιλότητας και κατάρρευση οικοσυστημάτων, Κρίση φυσικών πόρων και Επεισόδια περιβαλλοντικής καταστροφής μεγάλης κλίμακας.

Σε ορίζοντα διετίας, ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από το κόστος διαβίωσης, που αναμένεται να κορυφωθεί στο επόμενο διάστημα.

Οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησαν σε άλμα του πληθωρισμού και σε μια εποχή με χαμηλή ανάπτυξη και περιορισμένες επενδύσεις. Κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες μπορεί να αντιμετωπίσουν επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, ιδίως αν ο πόλεμος στην Ουκρανία διαρκέσει για μεγάλο διάστημα, αν συνεχιστούν οι δυσλειτουργίες που προκάλεσε η πανδημία και ένας οικονομικός πόλεμος οδηγήσει σε αποσύνδεση των κρίκων στις αλυσίδες προμηθειών.

Ο πληθωρισμός μπορεί αν οδηγήσει σε περίοδο στασιμοπληθωρισμού. Οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις του ίσως είναι πολύ βαριές, ιδίως σε συνδυασμό με τα ιστορικά υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους. Ο κατακερματισμός της παγκόσμιας οικονομίας, οι γεωπολιτικές εντάσεις και η δυσκολότερες αναδιαρθρώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε εκτεταμένες κρίσεις χρέους την επόμενη δεκαετία.

Το “Νταβός”, όπως έχει επικρατήσει να αποκαλούνται οι ετήσιες συναντήσεις του WEF, είναι μια ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων και προβληματισμών. Συχνά ακούγονται προτάσεις για δράσεις, μερικές φορές γίνονται σοβαρές ανακοινώσεις, αλλά δεν είναι περίσταση που οδηγεί σε αποφάσεις.

Είναι όμως συχνά μια ευκαιρία να προβληθούν θέματα και απόψεις που επηρεάζουν σε κάποιο βαθμό τις πολιτικές, οικονομικές και επιχειρηματικές αποφάσεις, κυρίως στον δυτικό κόσμο. Αν τη φετινή συνάντηση έχει όντως τέτοιο αποτέλεσμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το “Νταβός”, που έχει κατηγορηθεί πολλές φορές ως αποκλειστική λέσχη της ελίτ, θα έχει προσφέρει μια χρήσιμη υπηρεσία στην ανθρωπότητα.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!