ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Μια «νατοϊκή» λίμνη

Θα παρακάμψουν οι ΗΠΑ μέσω της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας με την Σουηδία το βέτο του Ερντογάν στην ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φιλανδίας; Ή θα υπάρξει πράσινο φως από τον Ερντογάν προς Στοκχόλμη και Ελσίνκι με αντίτιμο  τον τερματισμό της εκκρεμότητας για τα F-16;

Το ένα ερώτημα οδηγεί στο άλλο: Τι θα συμβεί αν η Άγκυρα  άρει τις αντιρρήσεις της για την διεύρυνση του ΝΑΤΟ, εξασφαλίσει τα F-16 και ταυτόχρονα προσεγγίσει το καθεστώς Ασσαντ στην Δαμασκό για να λάβει τις εγγυήσεις για το Κουρδικό που δεν της δίνει η Ουάσιγκτον;

Το μόνο βέβαιο μέχρι στιγμής είναι ότι η διμερής συνεργασία ΗΠΑ-Σουηδίας μπορεί να προσθέτει στην επιχειρησιακή αξιοπιστία του ΝΑΤΟ ό,τι, σχεδόν,  θα μπορούσε να προσθέσει η πλήρης ένταξή της, αλλά δεν καλύπτει το κενό ενός βαρύνοντος γεωπολιτικού μηνύματος

Με την πλήρη ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, η Βαλτική θα καταστεί «νατοϊκή λίμνη» με την Ρωσία να απομένει με την παράκτια περιοχή της Αγίας Πετρούπολης και τον θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Η ένταξη της Σουηδίας θα ανατρέψει δεδομένα τριών αιώνων που είχε κατοχυρώσει η Ρωσία με τους δύο πολέμους του Βορρά, με τους οποίους κέρδισε τον έλεγχο των βαλτικών χωρών,  κι είχε τερματίσει την κυριαρχία της Σουηδίας στη Βόρεια Ευρώπη με την προσάρτηση της Φινλανδίας το 1809.

Η πρόσβαση της Ρωσίας στην θάλασσα  έγινε πραγματικότητα τον 18ο αιώνα πρώτα στην Βαλτική από τον Πέτρο τον Μέγα και στη συνέχεια στην Μαύρη Θάλασσα από τη Μεγάλη Αικατερίνη.

Τα όποια πιθανά κέρδη της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έχει χάσει το μεγαλύτερο τμήμα της ακτογραμμής της, θα σκιαστούν από την απώλεια της Βαλτικής.

Με άλλα λόγια το βέτο της Τουρκίας δεν μπορεί να αρθεί με μόνο αντίτιμο τα F -16 καθώς δεν είναι ένα από τα πολλά διμερή μέτωπα με τις ΗΠΑ, αλλά πλεονέκτημα του Ερντογάν σε μια σκληρή διαπραγμάτευση με την Ουάσιγκτον, μια συνολική διαπραγμάτευση για τον περιφερειακό ρόλο της Άγκυρας.

Το βέτο της Τουρκίας στην ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φιλανδίας είναι μια βαρύνουσα, η σημαντικότερη μέχρι στιγμής έμπρακτη στήριξη της Άγκυρας στη Μόσχα, και μάλιστα από χώρα μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!