ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Ν. Κορέα: Προς την Κούβα του Ειρηνικού;

O Πρόεδρος της Νότιας Κορέας δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι αν συνεχισθεί το πυρηνικό- πυραυλικό σήριαλ της Βόρειας Κορέας τότε η Σεούλ είτε θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα είτε θα επιδιώξει την εγκατάσταση πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ.

Ο όρος εγκατάσταση είναι θολός γιατί περιλαμβάνει την χερσαία ανάπτυξη σε Σιλό και αυτοκινούμενες πλατφόρμες αλλά και την θαλάσσια ανάπτυξή τους σε υποβρύχια και σε πλοία επιφανείας.

Εξυπακούεται ότι η χερσαία ανάπτυξη είναι πιο άκαμπτη ως προς την πολιτική της βαρύτητα συγκριτικά με τη θαλάσσια ανάπτυξη η οποία έχει την ελαστικότητα της αυξομείωσης η και της πλήρους απόσυρσης.

Όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας αποτελούν ανατροπή της μέχρι τώρα θέσης της χώρας αλλά και των ΗΠΑ ως προς την παρουσία η όχι πυρηνικών όπλων στην Κορεατική Χερσόνησο.

Ενδεχόμενη ανάπτυξη πύραυλων μέσου βεληνεκούς των ΗΠΑ στην Νότια Κορέα θα ανοίξει ένα επικίνδυνο μέτωπο αντιπαράθεσης και με την Κίνα και με τη Ρωσία.

Το Πεκίνο θα αντιδράσει με το επιχείρημα ότι τα πυρηνικά των ΗΠΑ στην Νότια Κορέα θέτουν σε αμφισβήτηση την πυρηνική αποτρεπτική αξιοπιστία της Κίνας, καθώς αναπαράγουν το σκηνικό της κρίσης της Κούβας, Οκτώβριο 1962, όταν η ΕΣΣΔ έστειλε πύραυλους μέσου βεληνεκούς στην μεγαλόνησο της Καραϊβικής για να απαντήσει στην εγκατάσταση πυραύλων ίδιου βεληνεκούς που είχαν εγκατασταθεί στην Τουρκία.

Είναι βέβαιο ότι σε ένα παρόμοιο σκηνικό η Ρωσία θα σπεύσει να συνδράμει την Κίνα καθώς η Νότια Κορέα είναι πολύ κοντά στην περιοχή του Βλαδιβοστόκ.

Σημειώστε ότι η Κίνα θεωρεί ότι οι ΗΠΑ μεγεθύνουν την απειλή της Βόρειας Κορέας για να παραπλανήσουν ως προς τον πραγματικό τους στόχο που είναι η ανάσχεση της ενίσχυσης του γεωστρατηγικού ειδικού βάρους του Πεκίνου στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

 

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!