ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Εμφύλιος στους Ρεπουμπλικάνους

Νικητής μετά από δεκαπέντε ψηφοφορίες, ήταν η κατάληξη της κοινοβουλευτικής οπερέτας- ψυχοδράματος που εκτυλίχθηκε γύρω από την εκλογή του Μακάρθι ως νέου Προέδρου της Βουλής . Είναι φανερό ότι οι οιωνοί δεν είναι καλοί για τους Ρεπουμπλικάνους.

Αν τα όσα έγιναν γύρω από την υποψηφιότητα Μακάρθι επαναληφθούν  στην νομοθετική διαδικασία, τότε  ο έλεγχος της Βουλής των Αντιπροσώπων μπορεί να αποδειχτεί πύρρειος νίκη. Μοιραία η προσοχή θα στραφεί στους εσωτερικούς συσχετισμούς του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος , που αποδεικνύεται μια πολύ πιο σύνθετη πολιτική γεωγραφία από  την απλουστευτική παραδοχή ότι ο Τραμπ ελέγχει πλέον ένα … «Τραμπικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα».

Την ταπείνωση του Μακαρθι που σύρθηκε από ψηφοφορία  σε ψηφοφορία παρά την στήριξη του Τραμπ την προκάλεσαν οι ευρισκόμενοι στα δεξιά του, για να θυμηθούμε τους βασιλικότερους του βασιλέως της μετά το 1815 παλινόρθωσης των Βουρβόνων  στην Γαλλία.

Οι πιο Τραμπικοί και από τον Τραμπ υποχρέωσαν τον Μακάρθι να προσυπογράψει τις περισσότερες από τις θέσεις τους σε σημείο που θα είναι δύσκολο να συγκρατήσουν την διαρροή των μετριοπαθών συντηρητικών στο Κογκρέσο αλλά και στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Με την εκλογή του Μακάρθι είναι πολύ πιθανόν έως βέβαιο ότι οι ακραίοι Τραμπιστές θα βραχυκυκλώσουν κάθε μορφή συναίνεσης χωρίς την οποία δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι θεσμικές ισορροπίες μεταξύ Εκτελεστικής και Νομοθετικής Εξουσίας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είναι ο δεύτερος στην σειρά της διαδοχής του Προέδρου μετά τον Αντιπρόεδρο και εκ των πραγμάτων πυλώνας μιας συγκατοίκησης στην διαχείριση της εξουσίας.

Στα τέλη του 19ου αιώνα η Δεύτερη Διεθνής δεν μπόρεσε να δώσει μια σαφή απάντηση στο ερώτημα αν η σοσιαλδημοκρατία που επαγγέλλεται το τέλος του καπιταλισμού μπορεί να μετέχει σε κυβερνητικούς συνασπισμούς.

Η Τρίτη Διεθνής μέχρι το 7ο συνέδριο της το 1935 θεωρούσε ασύμβατη την επαγγελία επαναστατικής ανατροπής με την διαχείριση της εξουσίας μέχρι που ο Φασισμός την ανάγκασε να υιοθετήσει  την πολιτική των Λαϊκών Μετώπων.

Αυτοί που βρίσκονται στα δεξιά  του Τραμπισμού προφανώς αντιλαμβάνονται την αντίφαση ανάμεσα στην  ρητορική και πρακτική  της αντισυστημικής εξέγερσης , ρήξης και ανατροπής  από την συναίνεση που είναι παράδοση στις ΗΠΑ όταν το Κογκρέσο  η ένα από τα δύο σώματα η Βουλή και η Γερουσία δεν ελέγχονται από τον Λευκό Οικο.

Με δυο λόγια υπάρχουν Ρεπουμπλικάνοι που θα  προσπαθήσουν να εξαντλήσουν την δυνατότητα άσκησης σκληρής αντιπολίτευσης στον Μπάιντεν σεβόμενοι το πλαίσιο και τις παραδόσεις της Νομοθετικής Εξουσίας Στα δεξιά τους πλέον υπάρχουν αυτοί που θα προτιμούσαν μια εξεγερσιακή πραξικοπηματική αντίσταση-ανυπακοή , μια 6.1.2021 διετούς διαρκείας…

Η εκλογή Μακάρθι στην 15η ψηφοφορία έγινε δυνατή μετά από  τηλεφωνικές παροτρύνσεις του Τραμπ  μια  διαιτησία σε μια εσωκομματική διαμάχη που αν συνεχιστεί κινδυνεύει να προκαλέσει φθορά στον πρώην Πρόεδρο και στις δύο αντίπαλες πλευρές.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!