ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Τα σενάρια των πρόωρων εκλογών

Μετά τις δηλώσεις, χθες το βράδυ, του εκπροσώπου του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, ότι «υπάρχουν κάποια προβλήματα για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 18 Ιουνίου» (σ.σ. η προγραμματισμένη ημερομηνία), επιβεβαιώθηκε ότι το κυβερνών κόμμα συζητά το ενδεχόμενο να στηθούν νωρίτερα οι κάλπες. 

Ρεπορτάζ της τουρκικής έκδοσης της DW, το οποίο αναφέρεται σε συνάντηση του Ερντογάν με τον πρόεδρο του συμπολιτευόμενου κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, υποστηρίζει ότι η κύρια ατζέντα τους ήταν η ημερομηνία των εκλογών και ότι επετεύχθη μία «προκαταρκτική συναίνεση» για κάλπες στις 30 Απριλίου και το προσωπικό και των δύο κομμάτων θα εργαστεί με ορίζοντα τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Σε αυτή την περίπτωση, εάν οι προεδρικές εκλογές χρειαστούν δεύτερο γύρο (για την εκλογή προέδρου απαιτείται το 50+1% στον πρώτο γύρο), αυτός θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου. 

Υπάρχουν δύο τρόποι για να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές: Ο πρώτος είναι να ψηφίσουν την πρόταση για διάλυση της Εθνοσυνέλευσης τουλάχιστον οι 360, από τους 660, βουλευτές. Ο δεύτερος είναι να αποφασίσει να διαλύσει τη Βουλή ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος.

Ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο για τον Ερντογάν να περάσει από την Εθνοσυνέλευση την απόφαση για διεξαγωγή των εκλογών νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, εκτός εάν συμφωνήσει η αντιπολίτευση. Σε αυτή την περίπτωση, ο ίδιος ο πρόεδρος μπορεί να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μέσα σε 60 μέρες. Αυτό θα σημαίνει, όμως, ότι στην 100η επέτειο της Δημοκρατίας, ένας πρόεδρος προβεί σε μια τέτοια κίνηση με μόνο στόχο να αποκτήσει εκλογικό πλεονέκτημα. 

Σημαντικό είναι ότι στο άρθρο 116 του Συντάγματος υπάρχει μια ιδιαίτερη πρόβλεψη: Εάν η Εθνοσυνέλευση αποφασίσει πρόωρες εκλογές κατά τη δεύτερη θητεία του προέδρου, ο πρόεδρος μπορεί να είναι και πάλι υποψήφιος για τρίτη φορά, αν και κανονικά έχει δικαίωμα μόνο για δύο θητείες. 

Το συγκεκριμένο άρθρο διασφαλίζει στον Ερντογάν μία τρίτη -ενδεχόμενη- θητεία, αλλά με την προϋπόθεση ότι τελικά δεν θα προχωρήσει σε διάλυση του Σώματος, καθώς σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορεί να είναι ξανά υποψήφιος.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!