Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαρίθμησε όλες τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησής του το 2022 -εντός και εκτός Τουρκίας. Πρόγραμμα κοινωνικής στέγασης, φτηνά δάνεια σε πολίτες, αύξηση μισθών, φυσικό αέριο και άλλα πολλά. Επίσης, υποστήριξε ότι έλυσε την παγκόσμια επισιτιστική κρίση, εφαρμόζοντας τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών της Κωνσταντινούπολης. «Με άλλα λόγια, μόλις ξεκινάμε», είπε ο Ερντογάν, υποσχόμενος να μην αφήσει το έθνος να αντιμετωπίσει μόνο του το υψηλό κόστος ζωής.
Ωστόσο, οι οικονομολόγοι, που αντιμετωπίζονται από τον Τούρκο πρόεδρο ως αντίπαλοι, εκτιμούν ότι τα οικονομικά μέτρα δεν λειτουργούν και στο μόνο που μπορεί να ελπίζει η κυβέρνηση, προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές, είναι τα λάθη της αντιπολίτευσης.
Παρόλο που τους πρώτους μήνες του 2022 η αντιπολίτευση είχε προηγηθεί στις δημοσκοπήσεις, βασιζόμενη κυρίως στην οικονομική αποτυχία της κυβέρνησης, τώρα δείχνει να έχει χάσει τη δυναμική της, αφενός γιατί δεν μπορεί να συναγωνιστεί την άκρατη παροχολογία Ερντογάν, αφετέρου επειδή δεν υπολόγισε το αίσθημα του λαού, που είναι συνηθισμένος στον υψηλό πληθωρισμό και τελικά δεν κατάφερε να διατηρήσει επί μακρόν αυτή τη δυσαρέσκεια ή να βγάλει τον κόσμο στους δρόμους. Τώρα, όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι συγκλίνουν στο ότι η Τουρκία διολισθαίνει προς μια Κεντρικώς Κατευθυνόμενη Οικονομία, εδώ.
Εξάλλου και για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το CHP, ως πρώτη προϋπόθεση για την επιτυχία της οικονομικής διαχείρισης είναι ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου του κράτους. Πέρα από τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για την ανάπτυξη της οικονομίας, είναι επίσης σημαντικό το κράτος να λάβει μέτρα για τη μείωση της αυξανόμενης ανισότητας.
Το 2023, ως χρονιά των εκλογών, προβλέπεται να κυοφορήσει πολλές πολιτικές αβεβαιότητες, που θα επηρεάσουν την τουρκική οικονομία, η οποία με τη σειρά της θα απειλήσει -ως συνήθως- τους Τούρκους χαμηλού εισοδήματος.
Μετά το Μάρτιο τα δύσκολα: Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κωνσταντινούπολης, Ομέρ Γκιούντσβαρντι, επισημαίνει ότι «θα μπούμε στο 100ο έτος της Δημοκρατίας μιλώντας για πληθωρισμό. Η επίδραση των αυξήσεων του κατώτατου μισθού, που ανακοινώθηκαν λόγω εκλογών, θα αρχίσει να μειώνεται μετά τον Μάρτιο. Το 2023 δεν θα είναι μια φωτεινή χρονιά όσον αφορά την αγοραστική δύναμη των πολιτών», εδώ.
Οικονομική επιβράδυνση: Σύμφωνα με την έκθεση που ετοίμασε η βρετανική εταιρεία συμβούλων Centre for Economics and Business Research (CEBR), η τουρκική οικονομία, η οποία, ως προς το ΑΕΠ, βρίσκονταν στην πρώτη 20άδα το 2022, θα υποχωρήσει στην 22η θέση το 2023. Ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών, Ερχάν Ασλάνογλου, υποστηρίζει ότι ο κύριος λόγος για την επιβράδυνση της τουρκικής οικονομίας είναι η μείωση των παραγγελιών για εξαγωγές, γεγονός που θα συνεχιστεί και το νέο έτος, λόγω της παγκόσμιας κρίσης, εδώ.
Μετεκλογική φτώχεια: «Η εκλογική οικονομία, που λειτουργεί ενάντια στους πολίτες με χαμηλό εισόδημα, θα δείξει τα πραγματικά της αποτελέσματα μετά τις εκλογές του 2023 και, δυστυχώς, η εξαθλίωση των πολιτών θα έρθει στο προσκήνιο», υποστηρίζει ο Ομέρ Γκιούντσβαρντί.