ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Η Μέρκελ ακυρώνει την Οστπολιτίκ 

Η Μέρκελ διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια για ενδεχόμενο δικό της μεσολαβητικό ρόλο στην υπόθεση της σύγκρουσης Ουκρανίας-Ρωσίας, όταν αποκάλυψε ότι, στις συνομιλίες που κατέληξαν στη συμφωνία του Μινσκ, η Γερμανία και η Γαλλία δεν επιδίωκαν την επίλυση της κρίσης, αλλά να κερδίσουν χρόνο προκειμένου να μπορέσει να εξοπλισθεί το Κίεβο!

Η παραπάνω δήλωση δείχνει τη σύγχυση που έχει καταλάβει την πολιτική ηγεσία της Γερμανίας καθώς, στην απεγνωσμένη προσπάθειά της να διατηρήσει την επιρροή της στην Ανατολική Ευρώπη, ακυρώνει εκ των υστέρων την ειρηνευτική διαδικασία του 2015, στην οποία το Βερολίνο απέδιδε βαρύνουσα σημασία τόσο -αρχικά- στη διατύπωση των όρων όσο και -στη συνέχεια- στην εφαρμογή της.

Η Γερμανία, σε κατάσταση γεωπολιτικής συμπίεσης και στρατηγικής δύσπνοιας, προσπαθεί να υποβαθμίσει τη στενή στρατηγική σχέση που είχε αναπτύξει με τη Ρωσία, μετά τη συνάντηση Κολ-Γκορμπατσόφ, στον Καύκασο, τον Ιούλιο του 1990, και η οποία ήταν ενεργή μέχρι την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.

Στη μεγάλη διάρκεια της Ιστορίας και κυρίως στη μελλοντική προβολή των διδαγμάτων του πρόσφατου παρελθόντος, η Γερμανία καταγράφει βαρύτατες ζημιές σε δύο μέτωπα:

-Στις σχέσεις της με τη Ρωσία, καθώς, με βάση τις δηλώσεις Μέρκελ, διαψεύδονται αναδρομικά οι εντυπώσεις που είχε τροφοδοτήσει το Βερολίνο αναφορικά με τη χειραφέτησή του από τις ΗΠΑ.

-Στις σχέσεις της με την Ανατολική Ευρώπη και κυρίως με τις χώρες πρώτης γραμμής, όπως οι Βαλτικές και η Πολωνία, που εκτιμούν ότι, με την πρώτη ευκαιρία, το Βερολίνο θα επιδιώξει εξομάλυνση των σχέσεων με τη Μόσχα.

Με δύο λόγια η Μέρκελ λέει ότι στο Μινσκ, μαζί με τον Ολάντ, εξαπάτησαν τον Πούτιν, γεγονός που οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης το θεωρούν εξαπάτηση σε βάρος τους…

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!