ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Το πολιτικό κόστος των F-16

Πόσο κοστίζουν τα F-16 που θέλει να αναβαθμίσει και να αγοράσει ο Ερντογάν; Τυπικά η Ουάσιγκτον δεν θέτει κανένα πολιτικό προαπαιτούμενο και περιορίζεται στο να προειδοποιεί την Άγκυρα ότι στηρίζει μεν το αίτημα της αγοράς, αλλά εξακολουθεί να είναι αναγκαία η τελική έγκριση της Γερουσίας. Από την άλλη, υπάρχει το ερώτημα αν όντως είναι σε σύγκρουση ο Μενέντεζ με τον Λευκό Οίκο, το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

Εξάλλου ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων -όταν ο Λευκός Οίκος ελέγχει τη Γερουσία- έχει την ίδια πολιτική βαρύτητα με τον υπουργό Εξωτερικών και συνήθως συμμετέχει στη λήψη των κρίσιμων αποφάσεων. Αλλά ακόμη και όταν ο Αμερικανός πρόεδρος και το Κογκρέσο δεν προέρχονται από την ίδια πλειοψηφία, η συνεργασία με τον πρώτο ήταν, μέχρι στιγμής, δεδομένη και αδιαμφισβήτητη. Έτσι οι αντιρρήσεις του Μενέντεζ για τα F-16 μοιάζουν περισσότερο με προσυμφωνημένη κατανομή ρόλων, παρά για σύγκρουση εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας.

Για τις ΗΠΑ δεν υπάρχουν πολιτικά προαπαιτούμενα σχετικά με την επικύρωση της συμφωνίας, θεωρούν όμως ότι η μπάλα είναι στην περιοχή της Τουρκίας, καθώς πριν από την υπόθεση των μαχητικών είχε προηγηθεί η εγκατάλειψη του EastMed, με την οποία η διοίκηση Μπάιντεν ήθελε να καταστήσει σαφές ότι αντιτίθεται σε πολιτικές απομόνωσης ή παράκαμψης της Άγκυρας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η κίνηση του Ερντογάν, που θα ξεκλείδωνε οριστικά την υπόθεση, είναι η άρση του βέτο στην ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Εξάλλου, από την ίδρυση της Συμμαχίας, την άνοιξη του 1949, το βέτο έχει καταγραφεί μόλις δύο φορές.

Την πρώτη φορά ήταν άτυπο και παρασκηνιακό, με τη Βρετανία να έχει αντιρρήσεις στην ένταξη της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς προτιμούσε τη συμπερίληψη τους σε μία  μεσανατολική στρατιωτική συμμαχία, στο πλαίσιο της οποίας το Λονδίνο θα είχε βαρύνοντα λόγο. Τελικά Αθήνα και Άγκυρα εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ το 1952. Τη δεύτερη φορά ήταν στη Σύνοδο Κορυφής στο Βουκουρέστι, τον Ιούνιο του 2008, με το βέτο της Γαλλίας και Γερμανίας σε Ουκρανία και Γεωργία.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!