ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Η οριοθέτηση ενός πολέμου

Λίγο μετά την ολιγόωρη επίσκεψη Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον οι δηλώσεις Πούτιν σε επίπεδο ρητορικής ισοφαρίζουν τα μηνύματα αποφασιστικότητας του Μπάιντεν αλλά ταυτόχρονα υπενθυμίζουν το αυτονόητο, ότι όλοι οι πόλεμοι λήγουν με διαπραγμάτευση.

Να προσθέσουμε ότι ενίοτε οι διαπραγματεύσεις μπορούν να αρχίσουν και ο Πόλεμος να συνεχίζεται όπως έγινε το 1968-1973 μεταξύ ΗΠΑ και Βορείου Βιετνάμ.

Μετά από δέκα μήνες πολέμου καμιά από τις δύο πλευρές δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι είναι νικήτρια αλλά ταυτόχρονα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ηττημένη.

Λείπουν δηλαδή οι βασικές προϋποθέσεις που εξαναγκάζουν τις εμπόλεμες πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Αν στο πεδίο της μάχης, δηλαδή στην Ουκρανία, η στήριξη της Δύσης έχει ισορροπήσει μέχρι στιγμής την δεδομένη ποσοτική υπεροχή των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων αυτό δεν σημαίνει ότι Μόσχα και Κίεβο μπορούν να αντέξουν έναν μακροχρόνιο στατικό πόλεμο φθοράς.

Τα κίνητρα που θα ωθήσουν την Ουάσιγκτον και την Μόσχα να αναζητήσουν συμβιβασμό στην Ουκρανία, θα τα βρούμε στις οριοθετημένες αντοχές των δύο υπερδυνάμεων σε μια επ’ αόριστον παράταση της σύρραξης.

Περιορισμένες αντοχές στις παρενέργειες του πολέμου στην παγκόσμια οικονομία καθώς σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης δεν νοείται στεγανοποίηση μιας πολεμικής σύγκρουσης.

Μπορεί να μην υπάρχει κίνδυνος χρήσης πυρηνικών όπλων όπως αποδεικνύει ο ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας, υπάρχει όμως και διογκώνεται καθημερινά ο κίνδυνος εγκλωβισμού του πλανήτη σε μια ύφεση μακράς διαρκείας .

Η συχνή αναφορά του Πούτιν στο ότι όλες οι συγκρούσεις λήγουν με διαπραγματεύσεις είναι επιβεβαιωμένη ιστορικά με εξαίρεση τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που έληξε με την άνευ όρων παράδοση των ηττημένων.

Τότε ο ολοκληρωτικός χαρακτήρας της σύγκρουσης και η συνολική αναθέρμανση της βιομηχανικής παραγωγής δημιούργησαν τις προϋποθέσεις να βγουν οι ΗΠΑ οριστικά από την Μεγάλη Ύφεση της Δεκαετίας του 30.

Σήμερα, την ώρα που η παγκοσμιοποίηση  προσπαθεί να σταθεροποιηθεί σε έναν εξ ορισμού  πολυκεντρικό κόσμο η παράταση της σύγκρουσης στην Ουκρανία κινδυνεύει να οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη αποσταθεροποίηση.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!