ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Σε ομηρία οι αντίπαλοι του Ερντογάν

Μήπως ο Ερντογάν με την τοποθέτησή του ότι η καταδίκη του Ιμάμογλου δεν έχει τελεσιδικήσει, άνοιξε το παράθυρο προκειμένου ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης -εάν καταφέρει να πάρει το χρίσμα των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης- να διεκδικήσει την Προεδρία της χώρας στις εκλογές, που αν δεν αναβληθούν, είναι προγραμματισμένες για το καλοκαίρι;

Το βέβαιο είναι ότι η παραπάνω άποψη δείχνει τον φόβο του Τούρκου προέδρου μήπως επαναληφθεί το ολίσθημα της απόφασης για διενέργεια επαναληπτικών δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, κατά τις οποίες το αρχικό προβάδισμα των 50.000 ψήφων που είχε ο Ιμάμογλου, στη δεύτερη αναμέτρηση, εκτοξεύτηκε στις 800.000.

Ταυτόχρονα, η άγνωστης χρονικής διάρκειας αναμονή σχετικά με την έκδοση απόφασης για την προσφυγή του δημάρχου στο Εφετείο και στο Ακυρωτικό Δικαστήριο, θέτει σε ιδιότυπη πολιτική ομηρία τόσο τον ίδιο όσο και τις ηγεσίες των έξι κομμάτων. Μάλιστα με αυτό τον τρόπο είναι δύσκολο για την αντιπολίτευση να αμφισβητήσει τη προσήλωση του Ερντογάν και του ΑΚΡ στην κοινοβουλευτική νομιμότητα, από την εποχή του αποτυχημένου πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016, μέχρι και σήμερα.

Ειδικά σε ότι αφορά τον Ιμάμογλου η ομηρία θα είναι διπλή, αφού ακόμα και αν ξεπερασθούν οι μέχρι τώρα αντιρρήσεις του Κιλιντζάρογλου -που διεκδικεί για τον εαυτό του το χρίσμα- και τελικά ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης ξεκινήσει προεκλογική εκστρατεία, αν η καταδίκη επιβεβαιωθεί εν μέσω εκλογών θα οδηγήσει την αντιπολίτευση σε εσωτερικές αντιπαραθέσεις για το πώς θα χειρισθεί ενδεχόμενη καρατόμηση του κοινού της υποψήφιου.

Η Τουρκία πλησιάζει στη δεύτερη -μετά την υιοθέτηση του προεδρικού συστήματος- εκλογική αναμέτρηση μέσα σε πρωτοφανή αβεβαιότητα:

-Πρώτον, αν γίνει επίκληση εκτάκτων περιστάσεων οι εκλογές μπορούν αναβληθούν έως ένα χρόνο.

-Δεύτερον, δεν είναι σίγουρο ότι ο πιο δημοφιλής διεκδικητής του χρίσματος ως κοινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης θα διατηρήσει τα πολιτικά του δικαιώματα μέχρι τις εκλογές.

Όσο πλησιάζει το τέλος της θητείας του Ερντογάν, αλλά και της σημερινής Βουλής, τόσο αυξάνεται η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στην Τουρκία. Μια αβεβαιότητα η οποία επιδρά αρνητικά σε όλα τα ανοικτά μέτωπα, εντός και εκτός συνόρων.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!