ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η απομυθοποίηση ενός ορόσημου

Οι εκλογές στην Τουρκία που, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα πρέπει να διεξαχθούν μέχρι τον προσεχή Ιούνιο, έχουν εδώ και αρκετό καιρό αναδειχθεί από αναλυτές εντός και εκτός συνόρων ως ορόσημο για την πολιτική του Ερντογάν.

Αργά αλλά σταθερά έχει εμπεδωθεί η πεποίθηση ότι η εμπρηστική ρητορική και ο αποσταθεροποιητικός παρεμβατισμός σε εστίες κρίσεων εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο εκλογικές σκοπιμότητες.

Με την επανεκλογή του ο Ερντογάν σύμφωνα με το παραπάνω σενάριο θα προσγειωθεί σε μια ρεαλπολιτίκ που υπαγορεύεται κατά κύριο λόγο από το βαρομετρικό χαμηλό στην οικονομία της χώρας.

Το πρόβλημα με τα παραπάνω σενάρια είναι ότι αναφέρονται σε προεκλογικές σκοπιμότητες και μετεκλογικό ρεαλισμό σαν να ήταν δεδομένο ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με όλα τα εχέγγυα ότι το αποτέλεσμα τους δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί, μια ριψοκίνδυνη με τα σημερινά δεδομένα υπόθεση εργασίας.

Πρώτον αν πλησιάζουν οι κάλπες και δεν προκύπτει η βεβαιότητα της επανεκλογής του, ο Ερντογάν θα προστρέξει στην συνταγματική διάταξη που του επιτρέπει να αναβάλλει για ένα χρόνο τις εκλογές και για έναν ακόμη αν δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις διεξαγωγής της ψηφοφορίας.

Δεύτερον, αν η κυβερνητική εκτροπή από την ομαλότητα ξεπεράσει κάποια όρια δεν αποκλείεται τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης να επιλέξουν αποχή με ταυτόχρονες κινητοποιήσεις πολιτικής ανυπακοής.

Ο Ερντογάν δεν αντέχει να βρεθεί εκτός εξουσίας και διαμηνύει στους αντιπάλους του ότι δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές αν δεν είναι εξασφαλισμένη η επανεκλογή του.

Έτσι, οι εκλογές του 2023, από εργαλείο εκτόνωσης της εσωτερικής έντασης και αναβρασμού, προβάλλουν να είναι μια επικίνδυνη αλλά μονόδρομη φυγή προς τα εμπρός για τον επί δύο δεκαετίες ηγέτη της Τουρκίας.

Με άλλα λόγια το σημερινό Στάτους Κβο στην Τουρκία έχει ημερομηνία λήξης

Η ακύρωση της υποψηφιότητας Ιμάμογλου θα οδηγήσει είτε στην αναβολή των εκλογών είτε σε εκλογές παρωδία που θα δώσουν μια αμφιβόλου αντικρίσματος νομιμοποίηση σε άλλη μια θητεία Ερντογάν .

Με άλλα λόγια, ο Ερντογάν συνειδητά ωθεί την αντιπολίτευση εκτός της νόμιμης διεκδίκησης της εξουσίας προφανώς για να ισχυρισθεί ότι για την όποια εκτροπή η ευθύνη δεν είναι δικιά του.

Αν η αντιπολίτευση δεν θέσει όρους και προϋποθέσεις για την συμμετοχή της στις εκλογές, τότε εκ των πραγμάτων θα έχει νομιμοποιήσει την αυταρχική εκτροπή του καθεστώτος.

Αν εκτός απροόπτου ο Ερντογάν επανεκλεγεί με αμφίβολου αντικρίσματος νομιμοποίηση, η εξαγωγή αστάθειας από την Τουρκία στη Συρία, στη Λιβύη, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, πολύ πιθανόν όχι να αποκλιμακωθεί αλλά να τεθεί εκτός ελέγχου.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!