ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Γαμψό Ξίφος: Χορογραφία εισβολής για προεκλογική κατανάλωση

«Γαμψό Ξίφος» είναι το όνομα της επιχείρησης του Ερντογάν κατά των Κούρδων της Συρίας. Μια εκστρατεία που ξεκίνησε με βομβαρδισμούς και απειλές ότι θα ακολουθήσει χερσαία εισβολή που ξαφνικά… εξαερώθηκαν. Πριν από λίγες μέρες η διοίκηση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη βορειοανατολική Συρία, που μεταξύ άλλων προστατεύει το Συριακό Δημοκρατικό Μέτωπο -κορμός του οποίου είναι το PYD, το συριακό παρακλάδι του PKK-, ανακοίνωσε ότι ξαναρχίζουν οι κοινές περιπολίες με την κουρδική πολιτοφυλακή ΥΡG. Να σημειωθεί ότι όσο διαρκούσαν οι τουρκικοί βομβαρδισμοί, η συγκεκριμένη πρακτική είχε διακοπεί, προφανώς για να αποφευχθεί ενδεχόμενο «ατύχημα» με θύματα Αμερικανούς στρατιώτες.

Αθροιστικά όλα τα παραπάνω προδίδουν κάτι σαν χορογραφημένη προσομοίωση εισβολής, που αφήνει τον Ερντογάν να κάνει επίδειξη πυγμής και αποφασιστικότητας, χωρίς όμως να θίξει τη συμμαχία των ΗΠΑ με το PYD-YPG. Οι τουρκικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Συρία έχουν, επί της ουσίας, δεμένα τα χέρια τους απέναντι στους Κούρδους αντάρτες, καθώς βρίσκονται στην περιοχή με την άδεια της Μόσχας και της Ουάσινγκτον. Έτσι, η αμερικανική ανακοίνωση, σχετικά με την επανέναρξη των κοινών περιπολιών με τους Κούρδους, είναι ένα αποφασιστικό και ξεκάθαρο «Game over» προς τον Ερντογάν.

Είναι πλέον φανερό ότι, ακριβώς δίπλα στο σχεδόν ανεξάρτητο κουρδικό Βόρειο Ιράκ, οι ΗΠΑ προωθούν ένα δεύτερο ντε φάκτο ημιανεξάρτητο κουρδικό κράτος. Παρόμοια στάση έχει και η Ρωσία, που ελέγχει την παρουσία της Τουρκίας στο Αφρίν και το Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας και μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να απαγορεύσει τις τουρκικές υπερπτήσεις στην περιοχή και να ανάψει το πράσινο φως για προέλαση των δυνάμεων της Δαμασκού.

Συμπερασματικά, μέρα με τη μέρα, το «Γαμψό Ξίφος» μοιάζει περισσότερο σαν προεκλογική φαντασμαγορία παρά σαν πολεμική επιχείρηση με πραγματικά πυρά.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!