ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η καταδίκη ανέβασε τις «μετοχές» Ιμάμογλου

Η καταδίκη Ιμάμογλου, δείχνει να λειτουργεί ως καταλύτης στις εξελίξεις της Τουρκίας . Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης λίγες ώρες μετά την καταδικαστική απόφαση έκανε λόγω για πολιτική απόφαση του Δικαστηρίου.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, σε περίπτωση που η δικαιοσύνη ακολουθήσει τους συνήθεις ρυθμούς της (και δεν δεχθεί παρεμβάσεις για επιτάχυνση των διαδικασιών), δεν θα χάσει τα πολιτικά του δικαιώματα πριν το καλοκαίρι ή ακόμα και το φθινόπωρο του 2023, εφόσον χάσει την προσφυγή κατά της απόφασης.

Αυτό το διάστημα είναι υπερ-αρκετό για τον Ιμάμογλου να καρπωθεί την συσπείρωση που η χθεσινή απόφαση δημιουργεί προς όφελος του, να παραγκωνίσει τον Κιλιτσντάρογλου και να είναι αυτός ο κοινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης.

Η άμεση και πλήρης στήριξη που του παρείχε η Ακσενέρ χθες, θεωρήθηκε ενδεικτική της δυναμικής που έχει αναπτυχθεί   απέναντι στον Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος απουσίαζε από την Τουρκία, καθώς ήταν σε επίσκεψη στο Βερολίνο.

Μαζί με τον Ιμάμογλου, η Ασκενέρ θα κληθεί να διαδραματίσει ρόλο ρυθμιστή ενώ τα άλλα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης της «συμμαχίας των έξι», μετά την χθεσινή απόφαση, εκτιμάται ότι θα στηρίξουν χωρίς προβλήματα τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης.

Πολλοί εκτιμούν, ότι μετά την χθεσινή απόφαση ο Ιμάμογλου βρίσκεται όχι μόνο στην πιο πλεονεκτική θέση για να είναι ο κοινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης αλλά και να κερδίσει και μάλιστα με άνεση  τον Ταγίπ Ερντογάν.

Πολλά θα εξαρτηθούν πλέον από το πόσο γρήγορα τα έξι κομματα θα αποφασίσουν για τον κοινό υποψήφιο.  Αν ο Ιμάμογλου πάρει το χρίσμα στις επόμενες λίγες βδομάδες αυτό θα αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα απέναντι στον Ερντογάν, αλλά και θα θωρακίσει περισσότερο  τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης  από μια τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση της  Δικαιοσύνης.

Στην περίπτωση αυτή ο Ιμάμογλου θα μπορεί   να προχωρήσει με άνεση προς τις εκλογές, εμ συσπειρωμένα    τα έξι κόμματα αλλά θα μπορεί να υπολογίζει της αντιπολίτευσης , αλλά και την υποστήριξη των Κούρδων.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!