ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Οστπολιτίκ με πυραύλους Patriot!

Όταν Μόσχα και Βερολίνο ανακοίνωσαν την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream 1, η Βαρσοβία είχε διαρρήξει τα ιμάτια της και κατήγγειλε τη συμφωνία σαν να επρόκειτο για ένα νέο Σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότοφ!

Σήμερα ήρθε η ώρα της Πολωνίας να επιβεβαιώσει ότι η εκδίκηση είναι ένα φαγητό που τρώγεται κρύο και μάλιστα κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο πρόεδρος της Γερμανίας Σταϊνμάγιερ προς τιμήν του Πολωνού ομολόγου του Ντούντα.

Γερμανικές συστοιχίες πυραύλων Patriot θα εγκατασταθούν στο έδαφος της Πολωνίας, μια εξέλιξη η οποία προφανώς είναι η απαρχή μιας βαρύνουσας περαιτέρω εμπλοκής του Βερολίνου στην εγγύηση ασφαλείας της Βαρσοβίας απέναντι στη Ρωσία.

Αν η Γερμανία δεν σταθεί στο πλευρό της Πολωνίας, θα δει άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία, να συμπληρώνουν το κενό. Έτσι, με την παρουσία της εκεί, επί της ουσίας, παραχωρεί ένα άτυπο βέτο στη Βαρσοβία αναφορικά με τις σχέσεις Βερολίνου-Μόσχας, ανατρέποντας μια παράδοση με ιστορικό βάθος δυόμιση αιώνων.

Από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι πρόσφατα, η Πρωσία αρχικά και η Γερμανία στη συνέχεια, μαζί με την τσαρική Ρωσία, την ΕΣΣΔ και τη σημερινή Ρωσία, θεωρούσαν την Πολωνία εμπόδιο στις επεκτατικές τους βλέψεις στην Ανατολική Ευρώπη. Αποτέλεσμα αυτής της στάσης ήταν είτε να προχωρούν σε διανομή των εδαφών της, σβήνοντας την από τον χάρτη, είτε να την περιθωριοποιούν γεωπολιτικά, παρακάμπτοντάς την και εξωθώντας την στον ρόλο του περιφερειακού ταραξία.

Το Βερολίνο, αν δεν θέλει να δει την Πολωνία να αναδεικνύεται σε ηγετική δύναμη, στρατιωτικής και πολιτικής ισχύος, στη Βαλτική και τη Σκανδιναβία, οφείλει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες χειραγώγησης της Βαρσοβίας μέσω της ενίσχυσης της αποτρεπτικής της ισχύος απέναντι στη Μόσχα.

Αν παγιωθούν τα παραπάνω τότε η διάρρηξη της στενής ειδικής σχέσης Γερμανίας-Ρωσίας -που συνήψαν οι Κολ και Γκορμπατσόφ, τον Ιούλιο του 1990, στον Καύκασο- θα είναι μη αντιστρέψιμη στο ορατό μέλλον.

 

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!