ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Μέχρι που φθάνουν οι S-400;

Οι πύραυλοι Ταϊφούν μπορούν να φθάσουν μέχρι την Αθήνα, δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος, προφανώς, δεν ήθελε να ερωτηθεί μέχρι που φθάνουν οι S-400, αφού η απάντηση στο ερώτημα είναι: πουθενά. Το ρωσικής κατασκευής οπλικό σύστημα είναι αποθηκευμένο σε κάποια στρατιωτική βάση, υπό την άγρυπνη εποπτεία των ΗΠΑ, που έχουν όλα τα μέσα για να ξέρουν, ανά πάσα στιγμή, που και σε τι κατάσταση βρίσκεται.

Παρά τη σκληρή ρητορική, παρά τις απειλές ότι η Τουρκία θα παραγγείλει δεύτερη παρτίδα S-400, ο Ερντογάν δεν αποτόλμησε ποτέ να ενεργοποιήσει επιχειρησιακά τους πυραύλους. Έτσι, πέρα από την εθνικά υπερήφανη ρητορική, ο Τούρκος πρόεδρος, όχι μόνον δεν διέβει, αλλά ούτε καν πλησίασε στο να διαβεί τον Ρουβίκωνα της χρήσης των S-400.

Στην πραγματικότητα αυτό που προσπαθεί να διαπραγματευτεί η Τουρκία είναι οι όροι φύλαξης των πυραύλων, έχοντας ως παράδειγμα τους -επίσης ρωσικής κατασκευής- S-300 που αγοράστηκαν για την Κύπρο και βρίσκονται αποθηκευμένοι στην Κρήτη.

Ωστόσο, η αμερικανική πλευρά παραμένει αμετακίνητη και συζητά μόνον την απομάκρυνση των ρωσικών πυραύλων από το τουρκικό έδαφος. Το πρόβλημα των ΗΠΑ δεν είναι επιχειρησιακό, που θα μπορούσε να επιλυθεί με τη μόνιμη αποθήκευση των S-400, αλλά κυρίως πολιτικό/συμβολικό. Και όπως συνήθιζε να λέει ο Μιτεράν, «η πολιτική δεν είναι τίποτε άλλο παρά η διαχείριση των συμβόλων».

Οι S-400 παραγγέλθηκαν από τον Ερντογάν, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και άρχισαν να παραλαμβάνονται στα μέσα του 2019. Το θέμα έγινε η  αφορμή για τη σημαντικότερη κόντρα με τις ΗΠΑ, μετά από εκείνη της άνοιξης του 2003 όταν η τουρκική Βουλή, ομόφωνα, απέρριψε το αμερικανικό αίτημα για χρήση του τουρκικού εδάφους ώστε να υπάρξει και δεύτερο σημείο εισβολής στο Ιράκ.

Ο Ερντογάν ξέρει ότι αν δημιουργήσει ένταση που θα περιέχει απειλή πυραυλικών πληγμάτων, η αμερικανική πλευρά δεν έχει παρά να υπενθυμίσει δημόσια ότι δεν υπάρχει προοπτική εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων αν οι S-400 δεν επιστραφούν στη χώρα που τους κατασκεύασε.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!