ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Αγεφύρωτες διαφωνίες για το πλαφόν

Διατηρείται η οσμή αδιεξόδου στην ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, μια ημέρα πριν την Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας των «27». Είναι ορατός δηλαδή ο κίνδυνος να μην υπάρξει καμία συμφωνία για τον περιορισμό του δυσβάσταχτου ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Κι αυτό τη στιγμή που το κύμα ψύχους που πλήττει πολλές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης εκτοξεύει στα ύψη τη ζήτηση για ρεύμα, προκαλώντας  άνοδο των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού στις εν λόγω χώρες, στα επίπεδα των 400-450 ευρώ/MWh. Οι δε τιμές του φυσικού αερίου  έχουν επιστρέψει στα επίπεδα των 140-150 ευρώ/ΜWh , με άνοδο πάνω από 30% από τα χαμηλά του φθινοπώρου.

Οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο  στη βάση της συμβιβαστικής πρότασης της τσεχικής προεδρίας (για πλαφόν στα 220 ευρώ/MWh) δεν γεφύρωσαν ουσιωδώς το χάσμα μεταξύ των «πλανοφολατρών» και των «πλαφονομάχων». Σήμερα θα διεξαχθεί νέος γύρος συζητήσεων σε επίπεδο Μόνιμων Αντιπροσώπων των «27» αλλά ο πήχης των προσδοκιών για συμφωνία βρίσκεται χαμηλά. Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι η έκκληση του Τσέχου υπουργού Βιομηχανίας Γιόζεφ Σίκελα προς όλες τις κυβερνήσεις για συμβιβαστική λύση: «Δεν θέλω καν να σκεφτώ το ενδεχόμενο αποτυχίας. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα χρειαστεί να εξηγήσω στους λαούς της Ευρώπης ότι δεν έχουμε συμφωνία».

Τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ των ατέρμονων ζυμώσεων για το πλαφόν ήταν η επιστολή 12 χωρών που τάσσονται υπέρ του πλαφόν (Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία, Σλοβακία, Κροατία, Βουλγαρία,  Ρουμανία, Λιθουανία, Λετονία, Μάλτα και Σλοβενία), στην οποία τονίζεται ότι το κείμενο που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων «δεν πηγαίνει αρκετά μακριά για να χαρακτηριστεί ικανοποιητικός συμβιβασμός». Οι 12 χώρες κρίνουν το πλαφόν των 220 ευρώ/MWh  υπερβολικά υψηλό και ζητούν πλαφόν και στις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές, καθώς και πιο χαλαρούς όρους ενεργοποίησης και απενεργοποίησής του.  Απαιτήσεις που αποτελούν ωστόσο «κόκκινο πανί» για το αντίπαλο στρατόπεδο της Γερμανίας και των δορυφόρων της (Ολλανδία, Δανία, Εσθονία, Λουξεμβούργο), οι οποίες έχοντας στο πλευρό τους και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένουν ότι το πλαφόν απειλεί όχι μόνο την ασφάλεια εφοδιασμού σε φυσικό αέριο της ΕΕ, αλλά και την χρηματοοικονομική σταθερότητα του μπλοκ.

Η μη επίτευξη συμφωνίας αύριο, σημαίνει επιστροφή του θέματος στο τραπέζι των αρχηγών κρατών των «27» κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 15-16 Δεκεμβρίου και σύγκληση νέας, έκτακτης Συνόδου των Υπουργών Ενέργειας στις 19 του μήνα. Σε αυτό το σημείο,  η τσεχική προεδρία θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα θέσει το Σχέδιο Κανονισμού σε ψηφοφορία ώστε να επιχειρήσει να το περάσει με ενισχυμένη πλειοψηφία.  Σύμφωνα πάντως με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες  αυτή τη στιγμή και τα δυο στρατόπεδα διαθέτουν αρκετές ψήφους για να ασκήσουν βέτο εάν οι απαιτήσεις τους δεν ικανοποιηθούν.

Με τα σημερινά δεδομένα ο συμβιβασμός δεν μοιάζει ως το επικρατέστερο σενάριο και το θρίλερ κατά πάσα πιθανότητα θα πάρει παράταση για το 2023…

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!