«Η ΕΚΤ θεωρεί ότι ο προτεινόμενος διορθωτικός μηχανισμός με τον υφιστάμενο σχεδιασμό του μπορεί υπό προϋποθέσεις να θέσει σε κίνδυνο την χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και τούτο διότι «μπορεί να αυξήσει τη μεταβλητότητα και τα συναρτώμενα με αυτή margin calls, να μειώσει την ικανότητα των αντισυμβαλλομένων στις αγορές να διαχειρίζονται τους κινδύνους και να δώσει κίνητρα για τις μεταφορές συναλλαγών εκτός των χρηματιστηρίων, εκεί όπου δεν υπάρχει κεντρική εκκαθάριση».
Πρόκειται για θέσεις που έχουν διατυπώσει και άλλοι φορείς, μεταξύ των οποίων και τα Χρηματιστήρια. Ότι υιοθετούνται από την ΕΚΤ -που είναι ο θεματοφύλακας της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη- έχει μεγάλη σημασία.
Συμπίπτει δε με την αποστολή μηνύματος στην τσεχική προεδρία από το μπλοκ Γερμανίας, Ολλανδίας, Αυστρίας, Δανίας, Εσθονίας και Λουξεμβούργου, σχετικά με την τελευταία, συμβιβαστική πρόταση της τσεχικής προεδρίας, για πλαφόν στα 220 ευρώ/MWh με χαλαρότερους όρους ενεργοποίησης από εκείνους που αρχικά είχαν προταθεί. Ότι θα τις βρουν αντίθετες όποιες προσπάθειες του μπλοκ των «πλαφονολατρών» (Ιταλία, Ελλάδα, Πολωνία, Βέλγιο, Σλοβακία) να χαμηλώσουν κι άλλο τον πήχη για το πλαφόν.
Το σκηνικό θα είναι σκηνικό δύσκολης διαπραγμάτευσης στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας των 27, στις 13 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες. Το κλίμα μόνο εορταστικό και χριστουγεννιάτικο δεν προδιαγράφεται.