ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Και η ΕΚΤ κατά του πλαφόν

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πήρε θέση στη μάχη που μαίνεται εντός της ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, τασσόμενη ουσιαστικά με τους επικριτές του μέτρου: Χθες το βράδυ δημοσιεύθηκε η γνωμοδότηση της Τράπεζας -υπογεγραμμένη από την Κριστίν Λαγκάρντ-  στην οποία προειδοποιεί ότι το πλαφόν μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της μεταβλητότητας στις αγορές, να φέρει δηλαδή ακριβώς τα αντίθετα του προσδοκώμενου αποτελέσματα.

«Η ΕΚΤ θεωρεί ότι ο προτεινόμενος διορθωτικός μηχανισμός με τον υφιστάμενο σχεδιασμό του μπορεί υπό προϋποθέσεις να θέσει σε κίνδυνο την χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην γνωμοδότηση. Και τούτο διότι «μπορεί να αυξήσει τη μεταβλητότητα και τα συναρτώμενα με αυτή margin calls, να μειώσει την ικανότητα των αντισυμβαλλομένων στις αγορές να διαχειρίζονται τους κινδύνους και να δώσει κίνητρα για τις μεταφορές συναλλαγών εκτός των χρηματιστηρίων, εκεί όπου δεν υπάρχει κεντρική εκκαθάριση». Πρόκειται για θέσεις που έχουν διατυπώσει και άλλοι φορείς, μεταξύ των οποίων και τα Χρηματιστήρια. Το ότι υιοθετούνται από την ΕΚΤ -που είναι ο θεματοφύλακας της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη- έχει μεγάλη σημασία. Πρόκειται για εξέλιξη που ρίχνει νερό στον μύλο των «πλαφονομάχων». Συμπίπτει δε με την αποστολή μηνύματος στην τσεχική προεδρία από το μπλοκ (Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Εσθονία, Λουξεμβούργο) όπου οι χώρες  τοποθετούνται απέναντι στην τελευταία συμβιβαστική πρόταση της τσεχικής προεδρίας (για πλαφόν στα 220 ευρώ/MWh με χαλαρότερους όρους ενεργοποίησης σε σχέση με τους αρχικά προταθέντες). Προειδοποιούν δε ότι δεν μπορούν να ανεχθούν τις προσπάθειες του στρατοπέδου των «πλαφονολατρών» (Ιταλία, Ελλάδα, Πολωνία, Βέλγιο, Σλοβακία) να χαμηλώσουν κι άλλο τον πήχη για το πλαφόν, δημιουργώντας σκηνικό  δύσκολης διαπραγμάτευσης στη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας στις 13 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες όπου το κλίμα μόνο εορταστικό και χριστουγεννιάτικο δεν προδιαγράφεται…

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!