ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Είναι η Κίνα απειλή για τη Μέση Ανατολή;

Θα αποχωρήσουν οι ΗΠΑ; Θα μονιμοποιηθεί η εμπλοκή της Τουρκίας; Θα επεκταθεί η επιρροή της Ρωσίας και πέραν της Συρίας; Τα ερωτήματα αυτά σκιάζουν, εδώ και δέκα χρόνια, τον ορίζοντα της Μέσης Ανατολής και από μόνα τους δείχνουν ότι η περιφερειακή σταθερότητα είναι ένα στοίχημα ολοένα και πιο δύσκολο και μια περίπλοκη εξίσωση με μεταβλητές που αλλάζουν συνεχώς.

Αύριο, Τετάρτη, ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ξεκινά τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία. Δεν είναι τυχαίο ούτε συμπτωματικό ότι το Πεκίνο επιλέγει αυτή τη χώρα ως πρώτο προγεφύρωμα για την κινεζική απόβαση στη Μέση Ανατολή, καθώς οι διμερείς σχέσεις του Ριάντ με την Ουάσιγκτον βρίσκονται στο χειρότερο σημείο από το 1945, όταν ο Ρούζβελτ και ο Ιμπν Σαούντ σφράγισαν τη σύναψη μιας στενής ειδικής σχέσης.

Από την πλευρά της η Σαουδική Αραβία επενδύει στη συνεργασία με την Κίνα, καθώς βλέπει τις περιφερειακές της φιλοδοξίες να εμποδίζονται από τις ανταγωνιστικές εθνικές ατζέντες της Τουρκίας και του Ιράν.

Τέλος, το Πεκίνο προσφέρει στα κράτη της αραβικής χερσονήσου το υποκατάστατο της θνήσκουσας στρατηγικής συμμαχίας που είχαν με τις ΗΠΑ, στη βάση της ανταλλαγής μιας διασφαλισμένης ενεργειακής επάρκειας με την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας.

Την ίδια ώρα, η μη αναστρέψιμη δυναμική ισχύος της Κίνας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, θέτει το Ισραήλ, το Ιράν και την Τουρκία μπροστά σε προκλήσεις στρατηγικών διαστάσεων, ενώ καλούνται να απαντήσουν αν θα αναζητήσουν το πλαίσιο και τους όρους συμβίωσης με το Πεκίνο ή θα το αντιμετωπίσουν ως απειλή, ανάλογη με μια Σταυροφορία, που όμως αυτή τη φορά θα έλθει από την Ανατολή. Αλλά ακόμα και αν τελικά οι περιφερειακές δυνάμεις της ευρύτερης περιοχής καταλήξουν στη δεύτερη επιλογή, το νέο ερώτημα που τίθεται είναι αν θα υπερβούν αντιπαλότητες κι ανταγωνισμούς προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού τον εξ ανατολών κίνδυνο.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!