ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Οι απεργίες στην Βρετανία

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αρχίσει ένα απεργιακό κύμα με πρωταγωνιστές τους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στην δημόσια εκπαίδευση αλλά και στους διανομείς.

Οι δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται στο ξεκίνημα τους και απέχουν παρασάγγας από την Γενική Απεργία του 1926, όταν ο Τσόρτσιλ, τότε υπουργός Οικονομικών, κάλεσε σε βοήθεια τον Στρατό και απεργοσπάστες. Ωστόσο, σήμερα, η κυβέρνηση Σουνάκ ετοιμάζεται να συμπληρώσει τα κενά που προκαλούνται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με στρατιώτες.

Όπως έσπευσε να δηλώσει ο Ναντίμ Ζαχαουί, πιστός στην σκληρή γραμμή του προκατόχου του, Νόρμαν Τέμπιτ, απειλεί να κάνει αυτό που δεν τόλμησε να κάνει  η Θάτσερ το φθινόπωρο του  1982 στην απεργία των σιδηροδρομικών, να διατάξει τον Στρατό να τερματίσει βίαια την απεργία, με στρατιώτες να οδηγούν τα τρένα.

Έκπληκτοι, τότε, οι Βρετανοί πολίτες είδαν το υπερωκεάνιο Βασίλισσα Ελισάβετ να επιστρέφει από τα Φώκλαντ γεμάτο στρατιώτες που κρατούσαν ένα τεράστιο πανό  με την φράση «Call off the rail strike or we call an air strike» -σε ελεύθερη απόδοση, σταματήστε την απεργία πριν σας βομβαρδίσουμε.

Τώρα, ο Ζαχαουί, συνειδητά η ασυνείδητα, άνοιξε μια ντουλάπα της βρετανικής ιστορίας όπου βρίσκονται πολλοί σκελετοί -όπως ο πόλεμος στα συνδικάτα που δοκίμασε να κηρύξει το 1926 ο Τσόρτσιλ αλλά και η απειλή πραξικοπήματος του αρχιστρατήγου Ουίλσον το 1911 προς τον πρωθυπουργό Ασκουίθ αν επέμενε στην χορήγηση αυτοκυβέρνησης στην Ιρλανδία.

Οι Συντηρητικοί, αφού ταλαιπώρησαν τη Βρετανία τα τελευταία οκτώ χρόνια με το ψυχόδραμα του Brexit αντί να προτείνουν μια συγκροτημένη στρατηγική για την θέση της χώρας στους διεθνείς και ευρωπαϊκούς συσχετισμούς αλλά και για την άμβλυνση των αβυσσαλέων κοινωνικών ανισοτήτων, έχουν επιλέξει την επανάληψη της αδιάλλακτης στάσης της Σιδηράς Κυρίας στα πρώτα χρόνια της μακράς θητείας της στην Ντάουνιγκ Στριτ.

Ο Μαρξ αυτή την φορά θα διαψευσθεί. Αυτή τη φορά, η επανάληψη της Ιστορίας μόνον φάρσα δεν θα θυμίζει όταν εκραγεί το καζάνι της οργής μεγάλου μέρους μιας κοινωνίας που, από το 1979, παραμένει εγκλωβισμένο σε μιαν άγρια φτώχεια.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!