ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Αυξήσεις …πριν και μετά τις κυρώσεις

Μια εβδομάδα υψηλής αβεβαιότητας για τις τιμές ενέργειας ξεκινά, καθώς σήμερα τίθεται σε εφαρμογή αφενός η απαγόρευση της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού αργού, αφετέρου το πλαφόν των 60 δολ./βαρέλι του G7 και της ΕΕ στο μεταφερόμενο δια θαλάσσης ρωσικό αργό. Την ίδια στιγμή, στην τελική ευθεία (;) εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις στην ΕΕ για το πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, και όλα αυτά σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Και τούτο διότι ο Δεκέμβρης έκανε «ποδαρικό» με νέο κύμα αυξήσεων στις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου (στην Ευρώπη) αλλά και των καυσίμων κίνησης στην Ελλάδα, προκαλώντας ισχυρούς πονοκεφάλους όχι μόνο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που βλέπουν τις ανατιμητικές πιέσεις να αναζωπυρώνονται εν νέου…

Οι τιμές του μαύρου χρυσού κατέγραψαν αυξητικές τάσεις στις πρωινές συναλλαγές στις αγορές της Ασίας, στον απόηχο της χθεσινής απόφασης του ΟΠΕΚ+ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επίπεδα παραγωγής (κάποιοι αναλυτές πιθανολογούσαν δεύτερη μείωση μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Οκτωβρίου…) αλλά και της «δημιουργικής ασάφειας» που περιβάλλει το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο: Πώς θα εφαρμοστεί (αν εφαρμοστεί…)  και τι επιπτώσεις θα έχει. Ο Νικόλας Βερνίκος, πάντως, μιλώντας στη γαλλική Liberation προέβλεψε αύξηση των ναύλων διεθνώς: «Εμείς οι εφοπλιστές θα γίνουμε ακόμα πιο πλούσιοι», είπε χαρακτηριστικά, άποψη που συμμερίζονται και άλλοι παράγοντες του κλάδου.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι παρασκηνιακές ζυμώσεις στην ΕΕ γύρω από το πλαφόν στο φυσικό αέριο, τη στιγμή που οι τιμές στον κόμβο TTF έχουν καταγράψει άνοδο πάνω από 30% σε σχέση με τα χαμηλά του φθινοπώρου και κυμαίνονται κοντά στα 140 ευρώ/MWh. Στο τραπέζι βρίσκονται αυτή τη στιγμή η «συμβιβαστική» πρόταση της τσεχικής προεδρίας για πλαφόν στα 264 ευρώ (σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στα 275 ευρώ/MWh που προκάλεσε ορυμαγδό αντιδράσεων…) και η πρόταση επτά χωρών  (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και Ιταλία) για ένα πλαφόν με «δυναμικά» χαρακτηριστικά και πιο ευέλικτους όρους ενεργοποίησης και απενεργοποίησης σε σχέση με αυτούς που είχαν εισηγηθεί οι Βρυξέλλες. Όπως το έθεσε ο Ιταλός υπουργός Ενεργειακής Ασφάλειας Τζιλμπέρτο Φρατίν, «είτε θα βρούμε ένα επίπεδο που να μπορούν να χωνέψουν όλοι για ένα σταθερό πλαφόν ή θα διαπραγματευτούμε κριτήρια για ένα δυναμικό πλαφόν. Και στις δυο περιπτώσεις, όμως, καταγράφεται ακόμα διάσταση απόψεων…»

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!