Παραπομπή του Πούτιν σε Διεθνές Δικαστήριο, σχετικά με ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, εξετάζει η Ε.Ε., όπως δήλωσε προχθές η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Άραγε πρόκειται για επικοινωνιακό πυροτέχνημα με στόχο να χαλαρώσουν οι πιέσεις του Κιέβου που ζητά περισσότερη στρατιωτική βοήθεια ή μήπως είναι πίεση της Ευρώπης προς το Κρεμλίνο;
Είναι πρόβλημα των Βρυξελλών αν συγχέουν τον ηγέτη μιας πυρηνικής υπερδύναμης, όπως είναι ο Πούτιν, με τον Σαντάμ ή τον Μιλόσεβιτς και στην υποθετική περίπτωση που η Ε.Ε. προχωρούσε σε παραπομπή του Ρώσου προέδρου τότε θα έκαιγε τις γέφυρες διαλόγου και θα έκλεινε κάθε δίαυλο επικοινωνίας με τη Μόσχα.
Και όλα αυτά ενώ είναι βέβαιο ότι υπάρχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο, με πρόσφατο δείγμα γραφής τη συνάντηση των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών στην Άγκυρα.
Όμως, ακόμη και μια αναδρομή στην περίπτωση του Μιλόσεβιτς αυξάνουν τις απορίες για την απειλή της Κομισιόν προς τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου. Θυμίζουμε ότι λίγους μήνες μετά τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα από τις δυνάμεις του Κάρατζιτς, ο τότε ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας ανεδείχθη ως ο πιο συνεργάσιμος συνομιλητής του Χόλμπρουκ στις διαπραγματεύσεις του Ντέιτον για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Βοσνία. Αντιθέτως, οι κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου απαγγέλθηκαν στον Μιλόσεβιτς τέσσερα χρόνια αργότερα, στη διάρκεια των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών και όταν πλέον είχε πάψει να θεωρείται συνεργάσιμος.
Με αυτά τα δεδομένα οι δηλώσεις της επικεφαλής της Κομισιόν παραπέμπουν περισσότερο σε ελιγμό επικοινωνιακού χαρακτήρα απέναντι στο Κίεβο, καθώς μια αποφασιστική στάση περί απόδοσης ποινικών ευθυνών στον Πούτιν θα διευκολύνει την άσκηση πιέσεων προς τον Ζελένσκι για κατάπαυση του πυρός.
Άλλωστε, όπως έλεγε ο Κινέζος θεωρητικός του πολέμου Σουν Τσου, το πρώτο πράγμα που κάνει ένας στρατιωτικός ηγέτης στο πεδίο της μάχης είναι να φτιάξει μια χρυσή γέφυρα για να μπορεί να αναδιπλωθεί η αντίπαλη πλευρά…