Πυκνώνουν τα δημοσιεύματα στην Τουρκία, το Ισραήλ και τον αραβικό κόσμο που προεξοφλούν ότι σύντομα θα υπάρξει συνάντηση Ερντογάν – Ασσάντ. Στην περίπτωση αυτή, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στόχων του ΡΚΚ στην Συρία και στο Ιράκ μακράν του από το να αποτελέσουν προπαρασκευή τουρκικών χερσαίων επιχειρήσεων, μάλλον θα λειτουργήσουν ως τρέιλερ της επερχόμενης μεγάλης ανατροπής, δηλαδή της συνάντησης Ερντογάν-Ασσάντ.
Δεν αποκλείεται να είναι οικοδεσπότης της συνάντησης ο Πούτιν, σε έμπρακτη ανταπόδοση του μεσολαβητικού ρόλου που έχει διαδραματίσει η Άγκυρα μεταξύ της Μόσχας με το Κίεβο και την Ουάσιγκτον.
Η επικοινωνιακή διαχείριση μιας ενδεχόμενης παρόμοιας ανατροπής είναι ήδη προβλέψιμη. Ο Ερντογάν θα ισχυρισθεί ότι η τουρκική πυγμή και αποφασιστικότητα εξανάγκασε τη Δαμασκό και το συριακό παρακλάδι του ΡΚΚ , το PYD-YPG , να αναδιπλωθούν. Είναι βέβαιο ότι ο Ερντογάν θα αποσιωπήσει το βαρύ αντίτιμο των εγγυήσεων που θα δώσουν Μόσχα και Δαμασκός για την ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Τουρκίας από επιθέσεις Κούρδων Ανταρτών.
Μια παρόμοια εξέλιξη θα είναι μεγάλη διπλωματική επιτυχία και για την Ρωσία, η οποία θα έχει έτσι υπό τον έλεγχο της το σύνολο σχεδόν της Συρίας. Η εμπλοκή της Ρωσίας στην Συρία από το φθινόπωρο του 2015 μέχρι και σήμερα είναι ένα αδιαμφισβήτητο success story. Aφού διασφάλισε τη νίκη των δυνάμεων που στηρίζουν τον Ασσαντ σήμερα διεκδικεί ρόλο σταθεροποιητικού εγγυητή των περιφερειακών ισορροπιών.
Τη διπλωματική αναβάθμιση της Μόσχας στην Συριακή Σκακιέρα την πριμοδοτεί η σταθερότητα της πολιτικής του Κρεμλίνου που για μια περίοδο είχε απομείνει ο μοναδικός προστάτης του Μπααθικού- Αλαουιτικού καθεστώτος της Δαμασκού.
Οι ΗΠΑ που ανακάλυψαν την επιχειρησιακή χρησιμότητα του ΡΚΚ στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους το καλοκαίρι του 2014 μετά την κατάληψη της Μοσούλης από τους Τζιχαντιστές προσπαθούν σήμερα να εξισορροπήσουν ανάμεσα στον Ερντογάν και τους Κούρδους της Συρίας .
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, που δύο φορές -το 2018 και το 2019- επί Τραμπ δήλωσαν ότι θα αποχωρήσουν από την βορειοανατολική Συρία, η Ρωσία παραμένει σταθερά εδώ και χρόνια στο πλευρό του Ασσαντ και υποδεικνύει στην Άγκυρα και στους Κούρδους να ανοίξουν διάλογο με το καθεστώς της Δαμασκού ως μονόδρομη προοπτική.