Διπλό ναυάγιο με τα πλαφόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού οι κυβερνήσεις των «27» απέτυχαν πανηγυρικά να καταλήξουν σε συμφωνία τόσο για το ύψος του πλαφόν στις χονδρεμπορικές τιμές του φυσικού αερίου, όσο και για το πλαφόν στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
Στην πρώτη περίπτωση, οι αποφάσεις μετατίθενται για την έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας (την έκτη για φέτος….) στις 13 Δεκεμβρίου. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της χθεσινής Συνόδου -που χαρακτηρίστηκε από έντονες αντεγκλήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων- ήταν το έντονο παρασκήνιο που προηγήθηκε: Οι 15 χώρες που τάσσονται υπέρ του πλαφόν συντονίστηκαν μεταξύ τους και διαμόρφωσαν κοινή θέση: Καμία συμφωνία για τίποτε έως ότου υπάρξει πολιτική συμφωνία σε μια καλύτερη πρόταση για το πλαφόν, σε σχέση με την αστεία πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στο εξωφρενικό ύψος των 275 ευρώ/MWh και με όρους που το καθιστούν ανεφάρμοστο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι «πλαφονολάτρες» συγκρότησαν ένα αρκετά ευρύ μέτωπο για να ασκήσουν βέτο στην υιοθέτηση των άλλων δυο Κανονισμών για τους οποίους υπήρχε συναίνεση: Ο ένας συμπεριελάμβανε όλα τα υπόλοιπα μέτρα για την αγορά φυσικού αερίου (μηχανισμοί υποχρεωτικής αλληλεγγύης, κοινές προμήθειες, εναλλακτικός δείκτης τιμολόγησης κλπ.) και ο άλλος προέβλεπε όλες τις fast-track αδειοδοτήσεις σε ΑΠΕ. Οπότε οδηγούμαστε σε έγκριση (;) και των τριών Κανονισμών -μαζί με αυτόν που περιέχει το πλαφόν- σε τρεις περίπου εβδομάδες, με πυρετώδεις διαπραγματεύσεις στο μεσοδιάστημα για να καταλήξουμε σε ένα «ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο» πλαφόν –κατά την διατύπωση του Έλληνα ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα.
Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία, Δανία, Εσθονία, Ιρλανδία και Λουξεμβούργο επεδίωξαν χθες την άμεση υιοθέτηση των δυο «ώριμων» Κανονισμών, όμως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε το πλαφόν στις….καλένδες των Βρυξελλών.
Διχασμός καταγράφεται όμως και στο θέμα του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, στο φόντο της προειδοποίησης του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ ότι «θα κόψουμε τελείως το πετρέλαιο σε όποιες χώρες επιβάλουν πλαφόν». Η «χρυσή τιμή» που θα μείωνε τα έσοδα της Ρωσίας χωρίς όμως να προκαλέσει παγκόσμιο σοκ προσφοράς στην αγορά του μαύρου χρυσού δεν έχει ακόμα βρεθεί, καθώς ο προτεινόμενος διάδρομος τιμών των 65-70 δολαρίων/βαρέλι κρίθηκε πολύ υψηλός από κάποιες χώρες και πολύ χαμηλός από άλλες. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και σήμερα, με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα καθώς το G7 έχει προαναγγείλει ότι το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου.